RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Solberg: - Utrolig trist

Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) mottok budskapet om Nelson Mandelas bortgang med sorg. Han var trolig den største politikeren i vår tid, sier hun.

- Dette var en utrolig trist nyhet. Nelson Mandela var en av vår tids absolutt største politikere, kanskje den aller største. Han var et symbol for veldig mange av oss gjennom arbeidet han har gjort. Han har vært en utrolig dyktig leder i Sør-Afrika, han har hatt en evne til å handle i et langvarig perspektiv, og han hadde en personlig utstråling og egenskaper som innga tillit. Han hadde utrolig karisma og gjennomføringskraft, sier Solberg til NTB.

Solberg jobbet tidligere med antiapartheid-arbeid. Hun besøkte i sin tid en ungdomsleir i Tanzania. I leiren møtte hun sørafrikanske ungdommer på flukt fra apartheidregimet.

- Inspirasjonen han var for mange sørafrikanske ungdommer, oppfattet jeg som helt utrolig. Ikke minst hele tanken om forsoning, sier Solberg.

Hun legger vekt på at Mandela i sitt arbeid skapte forsoning fremfor å fordype konflikter, og mener at Norge var en viktig støttefunksjon for ham.

- Han selv understreket at Norge hadde en spesiell rolle i forhold til antiapartheid-arbeid, sier Solberg. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere