RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
– Vår intensjon er å snakke med dem når dette kommer opp i Stortinget, sier Erna Solberg.
– Vår intensjon er å snakke med dem når dette kommer opp i Stortinget, sier Erna Solberg. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Solberg åpen for jordbruksløsning uten Venstre og KrF

Regjeringen vil snakke mer med Venstre og KrF om jordbruksoppgjøret, men kan også skaffe flertall med andre, antyder statsminister Erna Solberg (H).

Forslaget til landbruksoppgjør ble fredag sendt til Stortinget uten av det var oppnådd flertall for det. Regjeringen ble nemlig ikke enig med samarbeidspartiene Venstre og KrF om oppgjøret i samtaler natt til fredag.

Solberg varsler at regjeringen fortsatt tar sikte på å bli enige med Venstre og KrF under stortingsbehandlingen. Samtidig holder hun døren åpen for en annen løsning.

– Vår intensjon er å snakke med dem når dette kommer opp i Stortinget. Men regjeringen som regjering kan ikke ta store grep ved å legge mer penger på bordet her, og ha en avtale om det, før vi legger fram proposisjonen. Det blir for vanskelig for oss, sier Solberg til NTB.

– Jeg har lave skuldrer for dette. Jeg er sikker på at vi får et vedtak om et landbruksoppgjør før vi er ferdige nå, sier Solberg.

Statsministeren var fredag ettermiddag i København for å ha politiske samtaler og feire den norske grunnloven sammen med sin danske kollega Helle Thorning-Schmidt.

– Prinsipp avgjorde

Det var hensynet til selve forhandlingsinstituttet – altså forhandlingene mellom staten og bondeorganisasjonene om de økonomiske rammene for landbruket – som ble avgjørende for regjeringen under samtalene natt til fredag, ifølge Solberg.

– Det var et grunnleggende prinsipp som gjorde det vanskelig. Vi kunne ikke som regjering være de som undergravde forhandlingsinstituttet. I så fall ville vi hatt plikt til å gå tilbake til bøndene og forhandle, sier hun.

– Man krevde fra KrF og Venstre å få økt rammen mer enn det vi hadde antydet til bøndene i forhandlingssammenheng. Det er det vanskelig for en regjering å gå inn på, sier Solberg.

Hun understreker at regjeringen og samarbeidspartiene ikke var uenige om at noen av budsjettbevilgningene kan økes.

– Men regjeringen har en klar og tydelig forpliktelse overfor forhandlingsinstituttet.

En tidel

Regjeringen har tilbudt bøndene en økning i overføringene på 150 millioner kroner, en tidel av hva bøndene har krevd. I tillegg ønsker Landbruksdepartementet å kutte rene overføringer fra staten til bøndene med 250 millioner.

Regjeringen går samtidig inn for å fjerne en rekke utgiftsordninger mellom små og store bruk, slik at fordelene med å drive smått minskes.

Ap har vendt tommelen ned for forslaget, og natt til fredag brøt forhandlingene mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF sammen. Forslaget ble fredag sendt til behandling i Stortingets næringskomité. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere