Gå til sidens hovedinnhold

Solberg: – Færre blir smittet, men vi kan enda ikke si at vi har landet trygt

– For tidlig å åpne opp mer, slår statsministeren fast.

– Da vi kom hjem fra ferie så økte smittetallene i Norge. Vi oppfordret å finne tilbake til dugnadsånden fra i vår. Nå ser vi at smittespredningen har gått noe tilbake, sier Solberg.

– Men likevel kan vi ikke si at vi har landet trygt, fortsetter hun.

Det er for tidlig å åpne opp mer, slår statsministeren fast.

Se hele pressekonferansen i videovinduet øverst.

– De gradvis lettelsene blir satt på vent, sier Solberg.

Dermed vil man stadig ikke åpne for mer enn 200 personer på arrangementer, man vil opprettholde avstand på kinoer og i konferansesaler og man vil fremdeles ikke åpne opp for breddeidretten.

Breddeidretten har ventet på et svar om når de kan komme i gang med seriespill siden i sommer. Det påvirker fotballdivisjonene fra 2. divisjon og nedover for kvinner og 3. divisjon og nedover for menn.

– Får vi ikke lov av myndighetene, og er vi ikke i gang innen 18. september, må vi dessverre si at sesongen 2020 utgår, sa leder Kari Lindevik i Divisjonsforeningen til NTB tidligere i august.

Neste vurdering vil komme i løpet av september.

Reklame: Nå kan du enkelt sjekke om du har vært koronasmittet

Skryter av kommunene

Statsministeren ønsker å rose kommunene som har hatt lokale utbrudd for måten de har håndtert situasjonen på.

– Det har vært høyt press på testing og sporing, men kommunene har håndtert dette godt og fått kontroll på smitten.

Veldig mange jobber nå veldig mye og mange har også gjort det over lang tid, er beskjeden:

– Mange ansatte i kommunene, ulike virksomheter og etater har stort arbeidspress på grunn av situasjonen. Det samme gjelder ansatte i Helsedirektoratet og ved Folkehelseinstituttet.

Om den tidlige, økonomiske norske støtten til utviklingen av en vaksine sier Solberg følgende:

– Heldigvis har dette arbeidet gitt resultater. For å sikre befolkningen i Norge vaksine har vi valgt å samarbeide med EU, sier Solberg.

Norge vil bli ivaretatt når EU foretar løpende avtaler i forbindelse med vaksiner.

Munnbind

Anbefalingen om å bruke munnbind når det er fullt på offentlig transport i Oslo utvides til mandag 6. september, sier helseminister Bent Høie.

På spørsmål fra NRK, om hva helseministeren tenker om at kanalen har gjort en opptelling som viser at halvparten av alle reisende bruker munnbind i rushtrafikken, sier Høie følgende:

– Det vi ser er at færre bruker kollektivreisende, og har fulgt det rådet. Hvis det er god plass så er det heller ikke nødvendig å bruke munnbind, sier Høie.

Strammer inn på reiseråd

Fra lørdag 29. august strammer norske myndigheter igjen inn på reiseråd for Europa.

I et tyvetalls land land i Europa er smittetrykket igjen høyt med tall for smittede per 100.000 innbyggere over de siste 14 dager som er over 20. For Spania er dette tallet 196,4, for Storbritannia 23,2, for Frankrike 75,1. For Norge er insidens-tallet 13,6.

Se tabell: Slik er smittetrykket i Europa per 28. august

Det blir fra lørdag innført krav om ti dagers karantene til Tyskland, Liechtenstein og de svenske regionene Kalmar og Västerbotten i Sverige.

Dermed krymper valgmulighetene ytterligere for nordmenn som vurderer Sverige-reiser. Kun to regioner gjenstår som gule, Norrbotten helt i nord og Södermanland (Sörmland) i øst, regionen like sør for Stockholm.

De siste koronatallene for Norge fredag viser 10.505 smittetilfeller, 1027 sykehusinnleggelser (232 på intensiv) og 264 døde så langt.

Så langt i august er det i snitt meldt inn 46 nye smittetilfeller per dag, viser Nettavisens beregning på tall fra Folkehelseinstituttet. Tallet for juli var 13 og juni var det 15.

Fredag er 16 pasienter med påvist koronavirus innlagt ved norske sykehus. Det er én færre enn torsdag.

Ingen behandles med respirator. Det er uendret fra dagen før.

Les også: Nytt funn overrasker: - Dette kan ta livet av koronaviruset

Les også

Her er reiserådene som gjelder fra 29. august - kun to gule regioner igjen i Sverige

Kommentarer til denne saken