«Gjentar dette seg blir du utestengt fra siden», skrev Solberg i et svar til mannen som sammenlignet Merkel med Hitler på statsministerens Facebook-side.

– Det skal være lov å kjefte litt på oss politikere. Friske utsagn i debatten er i orden, men iblant går enkelte over grensen og kommer med hets og hatefulle ytringer. Det kan gå på enkeltpersoner, og det kan gå på grupper. Da forsøker jeg å gi beskjed. Hvis de fortsetter etter at jeg har sagt fra, blir de sperret ute, sier Solberg til NTB.

Les også: Erna Solberg: - Venstresiden har alltid fremstilt seg som mer moralsk høyverdige enn alle andre

Da Solberg stilte i Det store intervjuet i Nettavisen i begynnelsen av denne måneden fortalte hun at det hun selv som fungerer som moderator og bestemmer hva som er innafor på hennes egen Facebook-side.

Les også: Dømt for trusler mot Hadia Tajik

Uakseptabelt

Statsministeren la ut et bilde av seg selv og sin tyske kollega etter et møte mellom de to i Berlin tirsdag kveld.

I den korte kommentaren skrev hun at Tyskland er et viktig eksportmarked for Norge. Solberg skrev også at de to landene samarbeider nært i internasjonale spørsmål, og hun fortalte dessuten at hun har kjent Merkel lenge før begge ble regjeringssjefer.

«Å smiske med Europas nye Hitler som nå rasler med sabelen mot Russland, og på samme tid ødelegger hele Europa med sin islamske invasjons hær, vil ikke gi uttelling ved valget neste år» – lød den første kommentaren under bildet.

Solberg svarte raskt at «Denne formen for språkbruk aksepteres ikke», før hun altså ga beskjed om at vedkommende står i fare for å bli utestengt.

- Det trengs ikke noe kjempestort apparat. Ofte er det meg eller Hans Christian (Kaurin Hansson, personlig rådgiver. Red. anm.) som må gripe inn. Når folk sier at de ikke har tid til dette, så tenker jeg; «Vel, de har ikke 170.000 følgere. Det har jeg».

Ville slettet

Det er bare en snau måned siden Solberg og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) deltok på en konferanse som skulle oppfordre ungdom til å ta opp kampen mot hatprat.

Solberg opplyste at det å ta oppgjør med hatmeldinger også har vært et tema internt i regjeringen.

Samme dag kunne NTB fortelle at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) lot flere meldinger bli stående på sin side, meldinger som var av en slik type at regjeringskollega Horne mente at hun ville ha slettet dem.

Tok til motmæle

Mannen som ble irettesatt av statsministeren etter Hitler-sammenligningen, tok til motmæle i den samme tråden med blant annet å skrive følgende:

«Språkbruket mitt feiler ikke noe. Men jeg ser at den klare sannheten er stadig mer ille hørt i de politiske kretser.»

Mannens poeng later til å være at Russland ruster opp som en følge av at NATO ruster opp – også i Norge, og at dette holdes skjult av regjeringen.

– Ofte ser jeg at det nytter å gi en advarsel. Det får gjerne folk til å moderere seg litt og bruke et mer passende språk, sier Solberg til NTB.

Hun vil gjerne ha kritikk, men:

– Kommentarfeltene skal ikke brukes til hets og krenkelser og ting man ikke ville våget å si ansikt til ansikt. Folk må få gi uttrykk for sin frustrasjon, men det må skje innenfor normal folkeskikk, mener statsministeren.

NTB har ikke oppnådd kontakt med mannen som skrev kommentaren på Solbergs Facebook-side.

Les også: Marius Borg Høiby (19) har mottatt hatmeldinger etter Finn-annonse

HTML EMBED
embedNAvideo("6FpFVoPWEr5oDF3G-cwVJw", false)