Gå til sidens hovedinnhold

Solberg (H) vil ikke ha hijabforbud i skolen

Statsminister Erna Solberg (H) ønsker seg ikke et forbud mot hijab i barneskolen, slik Ap-nestleder Hadia Tajik tar til orde for.

Tajik sa torsdag til Aftenposten at det religiøse hodeplagget burde forbys i barneskolen, fordi hun mener det bidrar til seksualisering av unger.

Solberg sier til NRK at hun uttalte seg om sitt standpunkt i saken allerede da hun var kommunalminister.

– Det er elleve år siden jeg sa at barn på skolen ikke burde bruke hijab og at foreldre burde jobbet med det. Men det er langt fra å mene det som politiker, og å mene at vi skal forby det, sier statsministeren.

Les også: Mette Hanekamhaug: - Hadia Tajik dilter etter Frp

Utfordrende standpunkt

Tajik sier selv at standpunktet hennes er utfordrende i Norge «fordi vi ikke pleier å regulere folks klesplagg eller hvordan man pleier å framstå».

– Men å seksualisere unger mener jeg er uakseptabelt, enten det er hijab eller andre ting man måtte bruke, sier hun i intervjuet med Aftenposten.

Ifølge avisen har det vært svært delte meninger i Arbeiderpartiet om forbud mot hijab og nikab. På landsmøtet i 2013 vedtok partiet et forbud mot bruk av religiøse hodeplagg innenfor enkelte offentlige myndighetsroller, mer konkret politi, påtalemakt og dommere.

– Et forbud mot hijab i barneskolen er mitt standpunkt, og ikke noe partiet har diskutert, sier Ap-nestlederen.

Erik Stephansen: Heia Hadia Tajik

Reaksjoner

Til NTB sier Tajik at hun har fått mange reaksjoner.

– Jeg har svart på om det bør være lov å bruke hijab på barneskolen. Jeg mener nei. Ikke fordi det er et religiøst plagg, men fordi det er et plagg som bidrar til seksualisering. Hele hensikten bak det er at kvinner skal dekke til sin skjønnhet. Barn skal slippe å forholde seg til plagg som enten har som formål å fremheve eller dekke til skjønnhet. Hijab er et slikt plagg.

Tajik sier det er mange måter å håndtere saken på.

– Først og fremst tror jeg det handler om å sikre at rektorer opplever at de har ryggdekning for å ta dette opp, og å formidle at barn ikke skal fremstilles som seksuelt attraktive for voksne, fremholder hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fritt fram på ungdomsskolen

Ap-nestlederen understreker at ting er annerledes på ungdomsskolen.

– Eldre elever kler seg på så mange måter, de eksperimenterer med sminke og mote. Det er ingen grunn til at ikke muslimske ungdommer også skal kunne eksperimentere med «voksenspråket» når det gjelder klær, når alle andre ungdommer gjør det. Ungdomsskoleelever kan dessuten konfirmere seg, eller konvertere. Da må de kunne også kle seg som de vil, sier hun.

– Så har jeg respekt for at noen mener det er forskjellige grunner til å bruke hijab. Men hos barn legger jeg vekt på at det også er seksualisering. Vi kan ikke resonnere det bort, sier Tajik.

– Hva voksne kvinner gjør må de velge selv, og vi må sikre dem muligheten til å reelt ta frie valg, enten de velger å ta hijaben på eller hijaben av. Hva barn gjør – på skolen – det er derimot noe vi avgjør i fellesskap. (©NTB)

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken