Gå til sidens hovedinnhold

Solberg: - Han går av allerede på mandag

Statsminister Erna Solberg (H) orienterte også om hvem som tar over Ropstads statsråd-post.

STATSMINISTERENS KONTOR/AKERSGATA (Nettavisen): Solberg valgte å starte lørdagens pressekonferanse først ved å komme med noen gode ord om sin avgåtte statsråd.

- Jeg har forståelse og respekt for hans vurdering. Jeg ble kjent med Kjell Ingolf som lovende politiker, og som statsråd har han fått til gode tiltak som vil komme barn og familier til gode i årene som kommer. Med Kjell Ingolf i regjeringen har vi fått i gang reformer i barnevernet, og jeg vil også takke Kjell Ingolf for jobben gjennom pandemien, hvor han har vært opptatt av å gjøre det beste for barn og unge, sa Solberg innledningsvis.

- Han vil formelt gå av i et ekstraordinært statsråd på mandag, og da vil Olaug Bollestad ta over som barne- og familieminister, la hun til.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Kjell Ingolf Ropstads avgang er den brutale straffen for 12 år med skattefrie boliger

Solberg uttrykte også beklagelse for saken og sympati med Ropstads situasjon.

- Det ville være vanskelig for ham både i regjering og som leder for KrF i den tiden han måtte rydde opp med skattemyndighetene, sa Solberg.

Tror fortsatt på Ropstads forklaring

Statsministeren sa videre at statsministerens kontor (SMK) mente at reglene overfor Skatteetaten var noe uklare.

- Vi ga de opplysningene som Ropstad hadde gitt til SMK. Det var innrapportert at han hadde utgifter hjemme, fordi det var det som var innrapportert til SMK, fortalte Solberg.

Og hun la til:

- Det skjemaet burde vært korrigert og er nå korrigert.

Statsministeren var også klar på at hun fortsatt tror på at Ropstad forglemte seg da han sendte inn skjemaet.

Les også: – En vond og vanskelig dag

- Jeg tror han fortsatt på det, svarte Solberg på et av spørsmålene fra pressen.

Solberg understreket videre at SMK burde ha skriftliggjort konklusjoner som kan ha en stor betydning, og hun sa videre at dette vil SMK være påpasselige på i fremtiden, slik at ingen blir feilveiledet.

- Ikke tenkt å spekulere i

På spørsmål fra Nettavisen om Ropstad kunne ha fortsatt i regjeringen, hvis han ikke hadde trukket seg, var det en ordknapp statsminister som svarte:

- Det har jeg ikke tenkt å spekulere i.

- For folk flest er det å betale for boutgifter der man ikke bor, når man er en voksen person og er etablert med familie, helt utenkelig. Det fremstår ikke så vanskelig å følge disse reglene, med mindre man ønsker å unndra seg skatt. Hva synes du om det?

- Nå må vi huske at de eneste som har mulighet til å være folkeregistrert der de kommer ifra er stortingsrepresentanter. Det er en del av demokratiet vårt. Det er en del av det at vi kan tilhøre der hvor vi er valgt ifra. At du ikke skal bli tvunget til å kjøpe egen bolig eller bo i Oslo på en annen måte, men faktisk være der.

- Det går ikke an å sammenligne det å være stortingsrepresentant mot andre grupper i disse type saker, fordi du er midlertidig til stede og representerer din valgkrets og de fleste stortingsrepresentanter reiser tilbake der de kommer ifra, i de deler Stortinget ikke er samlet. Derfor synes jeg ikke den sammenligningen er spesielt god. Det er noe mangel på det å forstå at det er viktig å ha tilknytning til et sted, når du er stortingsrepresentant, svarte Solberg på nok et spørsmål fra Nettavisen.

- Hvilken tillit har du til Ropstad i dag?

- Jeg har et godt samarbeid med Ropstad. Jeg har god tillit til Ropstad, men i denne saken har han også sagt seg lei at han har gjort helt feile vurderinger, svarte statsministerens på Nettavisens siste spørsmål.

Gikk av

Kjell Ingolf Ropstad gikk av som KrF-leder og barne- og familieminister etter sterkt press i skattesaken. Han sier det var han selv som ba om å få fratre.

Ropstad hadde kalt inn til pressekonferanse kl. 14 for å informere om beslutningen.

Les også: Kjell Ingolf Ropstad trekker seg som KrF-leder og går av som statsråd

– Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa en tydelig preget Kjell Ingolf Ropstad.