Gå til sidens hovedinnhold

Solberg: Hovedlinjen i oljepolitikken ligger fast

Norges oljepolitikk er basert på egne vurderinger, ikke enkeltrapporter, fastslår statsminister Erna Solberg (H) etter framleggelsen av IEAs nye klimarapport.

I rapporten konkluderer IEA med at det ikke trengs noen nye olje- eller gassfelt hvis den globale oppvarmingen skal holdes under 1,5 grader.

– Det har vært mange IEA-rapporter med ulike forutsetninger og målsettinger, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at den norske oljepolitikken er basert på egne vurderinger av langsiktigheten, ikke enkeltrapporter.

– Norge kommer til å fortsette med den hovedlinjen vi har, slår hun fast.

Bru: - Kan påvirke leteinteresse

Olje- og energiminister Tina Bru (H) sier i en uttalelse til NTB at det ikke ville utgjort noen forskjell i et globalt perspektiv om Norge alene hadde kuttet leting etter olje og gass nå.

– Derimot vil vi tape viktig teknologi og kompetanse vi trenger for å klare omstillingen rapporten peker på, mener Bru.

Samtidig erkjenner hun at norsk olje- og gassproduksjon vil bli påvirket hvis scenarioet i IEAs rapport blir en realitet. Rapporten beskriver en situasjon med en kraftig nedgang i CO2-utslippene og etterspørselen etter fossil energi.

– Det kan på sikt påvirke selskapenes interesse for å lete etter nye funn, sier olje- og energiministeren.

Norsk olje og gass: - Svært krevende

- IEAs nye rapport bekrefter at det er svært krevende å nå Paris-avtalens klimamål, sier direktør Anniken Hauglie i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass til Nettavisen.

- Dette er en viktig rapport som vi må sette oss godt inn i. Norsk olje- og gassbransje har allerede svært ambisiøse klimamål for utslipp fra produksjon av olje og gass, samtidig som vi jobber med å bidra til å redusere utslippene ved sluttbruken av olje og gass som hydrogen, CO2-fangst og -lagring og videreutvikle ny industri som havvind. Her kan bransjen bidra med lav- og nullutslippsløsninger for sektorer som ikke kan elektrifiseres og gi raske utslippsreduksjoner ved for eksempel bruk av hydrogen og CO2-fangst og lagring i industrien, sier Hauglie, som var arbeidsminister i Erna Solbergs regjering fram til i fjor.

Les også

Radikal rapport fra IEA: Spår oljepris-sjokk