*Nettavisen* Nyheter.

Solberg inn i asylfloken

I ASYLFLOKEN: Statsminister Erna Solberg (H) etter spørretimen i Stortinget i Oslo onsdag formiddag. Nå involverer hun seg i asylforhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter at hun har engasjert seg i asylforhandlingene mellom Høyre/Frp og Venstre og KrF.

28.02.14 15:21

Statsministerens kontor tok affære da det planlagte forhandlingsmøtet på Stortinget mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og støttepartiene Venstre og KrF brått og uventet ble avlyst torsdag kveld.

– Jeg har vært med i noen samtaler om hvordan vi forstår samarbeid. Det er viktig. Og det er jo mitt ansvar som statsminister: Hvordan forstår vi denne avtalen, og hvordan sørger vi for at regjeringen følger det som er enigheten på Stortinget, sier Erna Solberg til NTB.

– Mitt ansvar
Torsdag kveld var det rigget til pressekonferanse i vandrehallen i Stortinget. Etter det som var ment å være et siste forhandlingsmøte, skulle de fire samarbeidspartiene etter planen presentere hver sine seire etter uker på overtid med forhandlinger om innvandrings- og asylpolitikken.

Slik gikk det ikke.
Floken handler om hvor mye avtalen skal binde regjeringens innvandrings- og asylpolitikk de neste fire årene. Frp vil ha frihet til å utforme ny politikk, Venstre og KrF stritter imot.

– Det er primært fortsatt de som forhandler som gjør det. Men det er jo mitt ansvar til slutt, som statsminister, hvordan forstår vi denne avtalen, sier Solberg.

Slalåm-advarsel
Statsministeren har altså ennå ikke satt seg ned ved selve forhandlingsbordet. Det har heller ikke Frp-nestleder Per Sandberg eller Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn, uten at det har hindret dem i å bidra til økt temperatur rundt forhandlingene.

Sandberg understreker at Fremskrittspartiet må stå fritt i de deler av innvandringspolitikken som ikke er nevnt i samarbeidsavtalen.

– Det er ingen av oss som var med på forhandlingene som oppfattet at denne avtalen er altoverskyggende. Det er mye politikk som ikke er berørt, sa han til Aftenposten torsdag.

På den andre siden advarte Rotevatn Frp mot å drive innvandringspolitisk slalåmkjøring mellom sentrum og Ap.

Ytterpunktene
Statsminister og asylmekler Solberg mener det er forståelig at det blir litt støy.

– Det er jo sånn at innvandrings- og asylpolitikken er et område hvor partiene har sterke følelser. Dette er en sak hvor de fire partiene som samarbeider også representerer noen av ytterpunktene i politikken. Da blir det alltid en diskusjon. Men jeg tror vi er ganske nært å bli enige, sier hun til NTB.

På spørsmål om hva som nå må til for å bli enige, sier hun:

– Det som skjer nå, er at vi har noen små punkter som vi klarerer bakover i partiene. Jeg syns vi har kommet utrolig langt i å finne gode, praktiske løsninger som tilfredsstiller både de som har et stort engasjement for barn som har vært lenge i Norge, og behovet vårt for å ha kontroll på asylområdet. Så vil veien videre avhengig av tilbakemeldingene fra partiene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.