Gå til sidens hovedinnhold

Solberg: – Krevende å få unge folk til å følge smitterådene i sommerferien

Statsminister Erna Solberg (H) vedgår at det er krevende å få unge folk til å følge smitterådene i sommerferien etter månedsvis med strenge koronatiltak.

– Det er vanskelig å holde disiplinen oppe etter en lang periode hvor folk virkelig har fulgt reglene og rådene våre, sa Solberg i forbindelse med en direktesendt samtale i regi av Time Magazine torsdag kveld.

Statsministeren fortalte om hvordan Norge har håndtert koronapandemien og hvordan situasjonen her til lands er nå.

Les mer: Korona: Dette får du dekket om Spania blir rødt

– Selv om vi minner om avstandsrådene på én meter, er det utfordrende å få folk til å følge dette. Vi ser at folk mellom 20 og 29 år er aldersgruppen hvor flest blir smittet nå, og de fester og er sosiale på ferie sammen, sa hun.

– Sommeren er viktig når man er ung, sa statsministeren.

Klar advarsel

De siste ukene har også myndighetene åpnet opp for utenlandsreiser til flere land, noe som også har fått flere nordmenn til å ta sommerferien utenlands. Det er imidlertid ikke fritt frem for hvor man kan dra, hvis man vil unngå karantene når man er tilbake i Norge.

Fredag ettermiddag bestemte myndighetene at hele Spania defineres som rødt, og at man dermed må i karantene, hvis man ankommer Norge etter midnatt 24. juli. Samtidig kom beskjeden om at flere regioner i Sverige nå defineres som grønne. Dette gjelder Värmland, Örebro, Östre Götaland og Kalmar. Det kommer i tillegg til de som allerede var grønne: Skåne, Blekinge og Kronoberg. Altså totalt sju regioner.

Les også: Nye reiseråd fra midnatt 24. juli: Spania stenges - flere regioner i Sverige åpnes

- Drar du til Spania etter at det er blitt rødt, bryter du reiserådene, og dermed har du ikke rett på sykepenger. Det er ditt ansvar å sette deg inn i smittereglene i Norge og andre land, advarte landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på fredagens pressekonferanse.

De verste områdene

Selv om det er flere land i Europa som sliter med et økende antall smittetilfeller, er det fortsatt Nord- og Sør-Amerika som er episenter av covid-19 epidemien. USA har økt antallet påviste smittetilfeller med én million på bare 15 dager, påpeker avisa The Guardian. 8. juli viste USA-tallene 3 millioner smittetilfeller, drøye 14 dager senere hadde tallet passert 4 millioner.

Les også: Koronapandemien: Her er smittetrykket høyest nå

Antall tilfeller i Asia øker fortsatt. I uke 29 rapporterte Kirgisistan 16.026 tilfeller som tilsvarer en økning på 350 prosent sammenlignet med 3535 tilfeller meldt i uke 28.

Også India rapporterte 32 prosent flere tilfeller i uke 29 enn i uke 28. Fredag melder India om 49.310 nye smittetilfeller, det høyeste antallet hitti, melder BBC News. Flere land i Afrika fortsett rapporter økning i meldte tilfeller. I Oseania var det også økt rapportering. Australia rapporterte 49 prosent flere tilfeller i uke 29 sammenlignet med uke 28, skriver FHI i sin ukerapport.

- Føler vi har kontroll

Solberg snakket også om situasjonen tilbake i mars, da pandemien nådde Europa og Norge for alvor. I starten lå Norge helt oppe i smittetoppen globalt.

– Vi var vel nummer fire på listen over land med flest smittede i mars. Det er fremdeles mennesker som blir smittet hver dag i Norge, men det er kun en håndfull mennesker, og jeg føler vi har kontroll, sa statsministeren.

Les mer: Nye smittetall for Sverige: - Norsk opplegg gir uforutsigbarhet

Samtalerekken «Time 100 Talks» er del av oppladningen til lanseringen av årets «Time 100»-liste, hvor det amerikanske nyhetsmagasinet Time kårer de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden.

Vanligvis skjer kåringen i april, men skal etter planen arrangeres 14.–15. september i stedet på grunn av koronapandemien.

Prestisjesamtale

I de direktesendte samtalene blir innflytelsesrike mennesker fra ulike fagfelt invitert til å diskutere løsninger på globale problemer. I Solbergs samtale torsdag kveld deltar den republikanske senatoren Tim Scott, forfatter Chasten Buttigieg, cellist Yo-Yo Ma og Lily Eskelsen García, som leder den største lærerorganisasjonen i USA.

Samtalen begynte klokka 19 norsk tid. Tidligere deltakere i samtalene er blant annet skuespiller Angelina Jolie, sanger Dolly Parton, Trumps svigersønn Jared Kushner, sir Elton John og Dalai Lama.

Kommentar: Trumps pressesekretær slo i bordet med vitenskap, NTB gjør alt for å late som det motsatte

Solberg ble intervjuet av Times internasjonale redaktør Dan Stewart. Statsministerens kontor har tvitret om samtalen, men statsministeren har ferie og er ikke tilgjengelig for kommentar.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken