MARMORHALLEN (Nettavisen): De nasjonale koronatiltakene har virket, sier statsminister Erna Solberg (H). Det såkalte R-tallet er estimert til å være 0,6.

- Ukesrapporten fra FHI for uke 3 viser en nedgang i antall smittetilfeller på 53 prosent siden uke 1, som var den verste smitteuken i pandemien, sa Solberg på en pressekonferanse om koronapandemien onsdag.

Der sa hun at R-tallet er estimert til å være 0,6. R-tallet antyder hvor mange en koronasmittet person smitter videre. R-tallet må være lavere enn 1,0 for at smitten i samfunnet skal avta. Er tallet over 1,0, vil smitten øke.

– Jeg ba det norske folk om å være med på et krafttak 3. januar. Dette krafttaket har mest sannsynlig gjort at det muterte viruset ikke har spredt seg så mye som det ellers ville ha gjort.

– Dere stilte opp, slik dere har gjort igjen og igjen gjennom hele pandemien. Tusen takk til alle som har gjort det, sa Solberg.

Høie: Folk må ta vinterferien i Norge

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier nordmenn må forberede seg på å tilbringe vinterferien i Norge.

– For det første får de en vinterferie i Norge, det er det viktigste, svarte Høie på spørsmål om hva slags vinterferie nordmenn har i vente.

- De kommer ikke til å møte så mange fra andre land på vinterferien i Norge, fortsatte han.

- Kan hindre store nedstenginger

Nettavisen stilte statsministeren følgende spørsmål etter pressekonferansen:

- Hvordan påvirker dette sannsynligheten for at det kan bli lettelser til uken?

- Dette kan være et av virkemidlene som gjør at vi kan hindre nye, store nedstenginger, m

en vi vet ikke hvor mye smitte det er i Norge, understreker hun.

- Heldigvis har tiltakene vi innførte 3. januar bidratt til at det er mindre smitte i Norge.

- Dette er en lang maraton

Solberg står fast ved at det er viktig å ikke slippe opp for tidlig:

- Vi vet ikke omfanget av det muterte viruset ennå.

- Hvor bekymret er du for situasjonen akkurat nå?

- Jeg er bekymret fordi vi fortsatt ikke har vaksinert de mest utsatte gruppene. Dette er en lang maraton, nå må vi bare klare de siste bakkene, sier statsministeren til Nettavisen.

Innbyggerne i de 25 kommunene som er rammet av tiltak som følge av utbruddet i Nordre Follo, blir bedt om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendig. Regjeringen understreker at det også gjelder hytteturer.

Høie understreker at rådet er midlertidig og at han håper smittesituasjonen er god nok til at slike råd ikke trengs når det blir vinterferie.