Gå til sidens hovedinnhold

Solberg mener Holmås må be om unnskyldning

Erna Solberg (H) mener utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) må be om unnskyldning for å ha sagt at Fremskrittspartiet oppfattes som et høyrepopulistisk parti.

Oslo (NTB): Det er han ikke alene om å ha gjort.

- Jeg tenker at Heikki burde holdt seg for god for det. Heikki er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn dette, sier hun til NRK.

Solberg mener Holmås er direkte ufin og mener at han må beklage.

- Heikki Eidsvoll Holmås burde unnskylde seg, sier hun.

Det var onsdag kveld at utviklingsministeren tvitret følgende: «Det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene». Han utdypet torsdag overfor NTB at hans kritikk først og fremst retter seg mot Frps innvandringspolitikk og bistandspolitikk.

Holmås kan støtte seg på Store norske leksikons artikkel om Frp. Der heter det at «Fremskrittspartiets ideologi er en blanding av høyrepopulisme og mer tradisjonell økonomisk liberalisme».

Støre og Stoltenberg
Holmås er ikke den eneste norske politikeren som har kalt Fremskrittspartiet høyrepopulister. I forrige måned sa helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Høyre blir det første konservative partiet i Europa som vil regjere med et høyrepopulistisk parti.

- Historisk og ideologisk skriver Frp seg inn i en europeisk tradisjon av høyrepopulistiske partier. Det er forskjell på partiene etter nasjonal ramme og historisk kontekst, men det er også noen veldig tydelige fellestrekk, sa Støre til Dagsavisen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa noe av det samme 31. januar 2011.

- Vi har en særnorsk utfordring. Som et av ytterst få land i Europa vil vi kunne få et høyrepopulistisk parti i regjering, sa Stoltenberg da han talte under et møte i Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité på Sørmarka utenfor Oslo.

Etter talen fortsatte Stoltenberg å betegne Frp som høyrepopulister.

- Frp har vært et høyrepopulistisk parti og har klare islett av å være det fremdeles. Det ser vi ikke minst på den uansvarlige pengebruken partiet legger opp til, sa han til NTB.

Frp-leder Siv Jensen syntes lite om merkelappen og betegnet Frp som et ansvarlig og liberalistisk parti. Stoltenberg burde ha holdt seg for god til denne type karikering, sa hun.

Raymond Johansen i Ap har også omtalt Frp som et høyrepopulistisk parti.

Venstre, Høyre og KrF
Men det er ikke bare blant de rødgrønne at begrepet høyrepopulist har blitt benyttet for å beskrive Frp. Også de borgerlige partiene har brukt benevnelsen.

- Jeg er uenig i premisset om at Frp er et borgerlig parti. Det er et høyrepopulistisk parti, sa tidligere Venstre-leder Lars Sponheim til NTB i mai 2009, under opptakten til forrige stortingsvalg.

Høyre-politiker Per-Kristian Foss har også omtalt Frp i lignende ordelag.

- Vi kommer ikke til å bli noe fløyparti som kan konkurrere med Frp i populisme. Vi er et sentrum-høyre-orientert parti, som ikke vil glemme at sentrum eksisterer, har Foss tidligere sagt.

Også tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik har omtalt Frp som høyrepopulister.

Det samme har Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen og Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle gjort. (©NTB)

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken