ÅL (Nettavisen): Tirsdag har statsminister Erna Solberg (H) vært på en rundtur for å besøke ulike bedrifter, blant annet i Hallingdalen i Buskerud. Et av stoppene var på basen til Norsk Luftambulanse i Ål, som har travle dager nå i vinterferien.

Men til tross for mange oppdrag for ambulansefolkene, som jobber midt i smørøyet av fjellområdene i Sør-Norge, mener Solberg at nordmenn er for dårlige til å ringe nødnummeret 113.

- Det vi hører er at folk ofte lar vær å ringe 113, og så ringer de i stedet fastlegen sin eller noen andre, og så venter de for lenge, sier hun til Nettavisen.

VIDEO: Se intervju med statsminister Erna Solberg øverst i saken.

- Det er lurt å gjøre

Solberg ber derfor folk om å oftere ringe 113.

- Det er lurere å ringe en gang for mye, enn å vente for lenge, for eksempel ved hjerneslag og hjerteslag der det er viktig at man kommer raskt til, sier hun, og legger til:

- Og de som tar telefonen er trent til å forstå hva det er du har.

- Terskelen for å ringe må bli lavere, rett og slett?

- Terskelen må bli lavere, og det å laste ned appen til luftambulansen, som også viser hvor du er, er lurt å gjøre, konstaterer Solberg.

Appen hun sikter til heter «Hjelp 113 - Norsk Luftambulanse».

- Vanskelig å vite hvor

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), som også var med på besøket til Ål, er helt enig med statsministeren.

- Absolutt, man må ringe og ikke minst laste ned denne appen. Det er mange som hadde trengt den. En ting er å ringe 113, men noe annet er å gi riktig stedsbeskrivelse, og hvor du faktisk er. Det er vanskelig mange ganger, og er man i en situasjon hvor man har behov for 113, så er det mye man skal huske på. Så last den ned, er hennes klare beskjed.

Solberg vektlegger at det ikke bare er i fjellet 113-appen kan være nyttig.

- Er du for eksempel på et av de store kjøpesentrene, og sier at «jeg er på for Lagunen i Bergen», så kan det være mange veier inn til Lagunen. Da kan det være lurt å trykke på den appen så de ser akkurat hvor du er, og hvordan de raskest kommer seg dit, sier hun.

Fikk kjøre drone selv

Solberg besøkte tidligere tirsdag droneprodusenten Flir Systems på Eggemoen i Hønefoss, der hun fikk styre en drone selv.

Hun besøkte også bedriften Defa i Nesbyen, som satser stort på elbil-ladere, før turen senere på ettermiddagen gikk via Bergensbanen til Finse.

VIDEO: Her styrer Solberg verdens minste drone: