Statsministeren med klar beskjed om at Norge isoleres de neste ukene:


MARMORHALLEN (Nettavisen): - Før jul ble vi kjent med en betydelig mer smittsom variant som ble spredt i Storbritannia. Den 21. desember stoppet vi flytrafikken, og innførte krav om testing fra Storbritannia. Det vi ser nå er at det muterte viruset har spredt seg i mange land. Derfor har regjeringen bestemt seg for å innføre svært strenge regler i dag.

- Vi innfører de strengeste innreisereglene siden 12. mars. I praksis blir grensene stengt for alle som ikke er bosatt i Norge, eller er hjemmehørende i Norge, men vi sikrer at kritiske varer og tjenester kommer inn i til Norge. Det betyr at mange arbeidsinnvandrere ikke kan komme de neste ukene, sa Erna Solberg innledningsvis.

De nye innreisereglene trer i kraft fra og med midnatt, natt til fredag 29. januar.

Hun sa videre at tiltakene mot importsmitte har virket.

- Ukesrapporten fra FHI for uke 3 viser en nedgang i antall smittetilfeller på 53 prosent siden uke 1, og R-tallet er nå estimert til å være 0,6. Jeg ba befolkningen om å være med på et krafttak 3. januar, og det ser ut til å ha virket mot det muterte viruset. Tusen takk for at dere stilte opp, fortalte statsministeren videre.

Kan bli dramatisk for næringslivet

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier signalene fra næringslivet tilsier at to uker med innstramminger er levelig, men at noe mer «blir alvorlig».

- Hvis dette begrenses til halvannen til to uker, kan vi klare det. Men hvis det varer lenger eller blir gjentatt med ujevn hyppighet fremover, vil det være en alvorlig situasjon for mange bedrifter, sier Almlid.

Til Dagsrevyen sa Almlid at han har forståelse for at regjeringen innfører strengere tiltak, men understreket at det må gjøres «på en måte der vi samtidig berger bedrifter og arbeidsplasser».

Kan ikke møte venner og familie

Solberg fortalte også at situasjonen er alvorlig over hele verden, og at man derfor må ha strenge tiltak nå.

Les også: Frp vil ha fem strakstiltak mot importsmitte – får støtte av Arbeiderpartiet

- Vi skal se på disse innreiserestriksjonene på nytt om to uker. Vi er klar over at dette vil ramme mange. Venner og familie vil ikke kunne møte hverandre, byggeplasser vil stoppe opp. Regjeringen deler Helsedirektoratets vurdering, og dette er riktig nå. Derfor er det viktig at vi har innreiseregler som er blant de strengeste i Europa.

Mutert virusvariant fra Storbritannia

På spørsmål om man egentlig har kontroll på det muterte viruset kunne ikke FHI komme garantere det, og de nevnte også at flere virusvarianter kan være en alvorlig trussel for Norge på sikt.

- Det er den engelske varianten vi har oppdaget nå, men antagelig sirkulerer det mer smittsomme varianter rundt i Europa og verden som vi ikke har kontroll på, sa avdelingsdirektør Line Vold.

Les også: Derfor frykter koronaforskere den sørafrikanske mutasjonen (+)

- Vi har ikke kapasitet til å analysere alle testene fra Oslo akkurat nå, men vi kommer til å få mer kapasitet snart, svarte Vold på spørsmålet om Raymond Johansens ønske om at FHI skal analysere alle Oslo-prøver for den britiske virusvarianten.

Helsedirektør Bjørn Guldvog frykter denne virusvarianten mer enn den britiske:


Oslos byrådsleder er imidlertid glad for at regjeringen strammer inn nå, og håper at det vil hjelpe Oslo ut av den svært dramatiske situasjonen som hovedstaden har vært i snart tre måneder.

- Strengere regler for importsmitte mener jeg da kan gjøre at vi raskere og enklere kan åpne opp i Oslo, så det gleder jeg meg over. Men om dette er nok, det vet vi ikke. Det vil smittetallene og utviklingen fremover vise oss. Så får vi håpe det, sier Johansen til VG.

Maraton

Statsministeren spesifiserte at vi har kontroll for øyeblikket, men nevnte flere eksempler på land som også hadde kontroll, men så gikk alt galt etter jul.

- Derfor er det av god verdi at vi forsinker spredningen av viruset i Norge, sa Solberg.

Les også: Solberg med positiv nyhet: - R-tallet er 0,6

Statsministeren gjentok at dette er en maraton, og ba det norske folk om å bite tennene sammen.

- Det gjenstår noen tøffe bakker før vi er i mål, og vi ønsker at flest mulig nordmenn kommer seg over målstreken, fortalte Solberg.

Forsvaret

Statsministeren erkjente i spørsmålsrunden at dette blir vanskelig for de som har arbeidskraft fra utlandet i Norge, men at de må være tålmodige, siden man vil gradvis åpne fremover etter hvert, så lenge smittetallene er under kontroll.

- Forsvaret er allerede på grensen med Heimevernet, og vi ser på muligheten for å innkalle flere, hvis det blir behov for det, sa hun videre på hvem som skal vokte grensene.

Beskjeden var også klar til alle nordmenn som har tenkt seg til utlandet på ferie.

- Det er unødvendig, så ikke reis på ferie, var svaret til Solberg.

Vinterferie og toppidrett

Om reiser innenlands og vinterferien som er om noen uker, var det ikke et skråsikkert svar Bent Høie kunne gi.

- Vi vet ikke hvordan situasjonen er om noen uker, men vi ønsker ikke stor mobilitet. De kommer ikke til å møte så mange fra andre land på vinterferien i Norge, sa helse- og omsorgsministeren.

Statsministeren var også krystallklar på at toppidretten ikke får noen unntak.

- Nei, det er ikke aktuelt at utøvere som skal være med på verdenscup i ski eller lignende kommer inn, fortalte Solberg.

Like etter at Erna Solberg uttalte dette, kom også meldingen fra skiforbundet om at de avlyser verdenscuphelgen på Lillehammer, 12. - 14. februar.

Les også: Verdenscuphelgen 12.-14. februar på Lillehammer utgår

- Vi har akkurat fått beskjeden. Vi, som alle andre, må forholde oss til det regjeringen bestemmer. Konkret betyr det at verdenscuphelgen på Lillehammer nå vil utgå, sier Røste til NTB.

Slipper inn uten karantene

NTB skriver like før 18.30 at Helsedirektoratet anbefaler at bare personer med nødvendig formål kan reise inn i Norge. Videre skriver Helsedirektoratet at det foreløpig ikke finner det «forholdsmessig å innføre innreiseforbud fra land med høy insidensrate».

Regjeringen har fått kritikk tidligere fra flere hold om at de ikke gjør nok for å stanse importsmitte. Tidligere i dag ble det også avslørt at de siste tre ukene har 134.236 personer reist inn i Norge fra utlandet, enten med fly eller via en av landets grenseoverganger.

Totalt foretok disse personene 157.702 reiser, og i 35.954 av reisene slapp de reisende karantene, viser ferske tall Nettavisen har fått fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Les hele saken her: Hver fjerde som kom til Norge, slapp karantene: - Litt uhyggelig følelse

- Tallene bekrefter den litt uhyggelige følelsen jeg og mange andre går rundt med, at svært mange kommer inn i landet, samtidig som vi mangler kontroll med grensene. Det handler dels om smutthull i regelverket, dels om dårlig praktisering av reglene og dels om manglende kontroll av om regler etterleves, sier Oslos byrådsleder, Raymond Johansen (Ap), til Nettavisen tidligere i dag.

Stengt grensene til Norge

Vi er allerede «isolert» her i Skandinavia, siden Sverige og Finland allerede har stengt grensene til Norge. Danmark har også praktisk talt stengt grensen for øyeblikket. For å komme inn til Norge i skrivende stund kreves det obligatorisk testing på grensen, for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt.

Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste, kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell. De som blir tatt med falske covid-19 tester blir bortvist.