- Solberg har sagt at det er ulik praksis fra departement til departement når det gjelder bruk av jobbtelefon på reise til høyrisikoland. Det er overraskende, all den tid rådet fra sikkerhetsmyndighetene er entydig: Ikke ta med jobbtelefonen, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Han sendte mandag et skriftlig spørsmål til Statsministeren om saken, hvor han spør om det finnes andre departementer hvor politisk ledelse har tatt med seg telefoner til høyrisikoland.

Les mer: Ap: Erna Solberg må vurdere om hun har tillit til Per Sandberg

Fylkesnes mener det er grunn til å tro at det er flere i regjeringen som har gjort det samme som Sandberg. Hvis det er tilfellet, så vil saken bli aktuell for kontrollkomiteen på Stortinget.

Sandberg ber om PST-samtale

Per Sandberg svarer ifølge Aftenposten at han har bedt om en samtale med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på bakgrunn av spekulasjonene rundt hans forhold til Bahareh Letnes.

- Omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes sin bakgrunn, som jeg ser behov for å adressere. Jeg har derfor bedt om en samtale med PST, skriver Sandberg ifølge Aftenposten.

Geir Pollestad (SP) har spurt Sandberg om Iran-reisen kan påvirke mulighetene hans senere til å ivareta norske eksportinteresser på det amerikanske markedet. Terje Lien Aasland (AP) ønsker å få klarhet i om Sandbergs reise var forsvarlig planlagt og gjennomført, dette har han spurt statsministeren om direkte.

Både Solberg og Sandberg har fire virkedager på seg til å svare på spørsmålene.

Tror ikke på følger for USA-forhold

Solberg sier hun ikke frykter at saken kan få følger for Norges forhold til USA, hvor president Donald Trump i det siste har ligget i en hard ordkrig med den iranske ledelsen.

– Vi står på akkurat samme linje i forhold til Iran som alle andre europeiske land har gjort, har Solberg tidligere sagt til NTB.

Hun påpeker at selv om Trump ikke var fornøyd med den avtalen, så er det ingen som mener at Iran ikke følger opp kravene.

– Jeg mener forutsigbarhet når man inngår en avtale er viktig. Det sa jeg for et halvt år siden og det sier jeg i dag, sier hun.

Les mer: Ap-topp mener Sandberg viser manglende respekt for sikkerhetstjenestene

Lov å gjøre feil

Erna Solberg har tidligere bekreftet at Sandberg har brutt regelverket ved Iran-ferien.

– Per Sandberg brøt regelverket, og han har forstått at det har vært et brudd, sa statsminister Erna Solberg (H) sist uke om fiskeriministerens reise til Iran.

– Jeg har snakket med Per Sandberg. Han har reist til Iran på et tidspunkt før han hadde rapportert om det til Statsministerens kontor. Han ga først beskjed på sin dag to at han var i Iran. Jeg har lyst til å si at det er et brudd på regelverket vi har om at statsrådene skal være tilgjengelige til enhver tid. Men det har vært mulig å komme i kontakt med ham, sier Solberg.

Hun legger til at Sandberg har erkjent at regelverket er brutt. Samtidig har hun fortsatt tillit til sin statsråd og sier at det er lov å gjøre feil.

Måtte levere fra seg mobilene

Flere har stilt spørsmål ved sikkerhetsvurderingene som ble gjort i forkant av ferieturen. Sandberg har opplyst at han vurderte sikkerheten selv og viser til at han var på besøk i Iran i 2016.

– Han har selv oppgitt at han mente det var nok, sier Solberg om dette.

Hun opplyser imidlertid at Sandberg har fått beskjed om å levere inn telefonene sine for gjennomsøking etter reisen.

– Det er litt ulik praksis i departementet hvem som tar med seg mobiltelefoner. Statsministerens kontor tar ikke med seg telefoner til land vi vet driver med en del elektronisk avlytting, opplyser hun.