RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg og Sanner skålte for den nye kommunen

F.v.: .Statsminister Erna Solberg, Stokke-ordfører Erlend Larsen (H), Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp), Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deler kake etter at ordførerne har levert sin søknad om kommunesammenslåing fredag.
F.v.: .Statsminister Erna Solberg, Stokke-ordfører Erlend Larsen (H), Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp), Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deler kake etter at ordførerne har levert sin søknad om kommunesammenslåing fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Kommunalministeren feiret med kake og brus da han fikk sin første søknad om kommunesammenslåing overrakt.

Vestfold-kommunene Sandefjord, Stokke og Andebu leverte fredag formelt sin søknad til kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Den nye kommunen får navnet Sandefjord. Den vil ha 62.000 innbyggere.

– Det er en god dag for innbyggerne i disse kommunene og en god dag for lokaldemokratiet, sa kommunalministeren.

Utfyller hverandre

De tre kommunene er de første som vil slå seg sammen etter at regjeringen la fram kommunereformen i fjor sommer. Sanner og statsminister Erna Solberg (H) håper de vil motivere andre kommuner til å komme videre i sin prosess.

– Dette er kommuner som er forskjellige. En typisk landbrukskommune, en bykommune og en industri- og handelskommune. De er forskjellige, men utfyller hverandre, sier Solberg.

Ordførerne fra de tre kommunene ba kommunalministeren om «rask saksbehandling». Ordfører i Stokke Erlend Larsen (H) tilføyde med et smil at søknaden kanskje ikke ville møte så stor motstand i Kommunaldepartementet.

Sanner lovte at behandlingsprosessen skal være unnagjort innen utgangen av april, slik at de tidligere tre kommunene så snart som mulig kan begynne arbeidet på å bygge opp én felles kommune.

Naboprat

Ordførerne fra alle de tre kommunene understreket at det viktigste for å få til en vellykket prosess, har vært likebehandling og raushet mellom samtalepartnerne, samt at arbeidet er godt forankret politisk og i lokalbefolkningen.

Kommunen får 40 millioner kroner fra staten for å dekke ekstrakostnader med sammenslåing pluss 30 millioner kroner i reformstøtte. Sanner mener det er god nok gulrot, og ser ikke behovet for å vurdere ytterligere virkemidler for å få flere kommuner til å ta skrittet ut.

– Ni av ti kommuner er i gang med nabopraten, 340 av 428. Det er litt ulikt hvor langt de har kommet, men flere er godt i gang med prosessen, sier han.

Det legges opp til at sammenslåingen kan tre i kraft 1. januar 2017. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere