*Nettavisen* Nyheter.

Solberg om bråstoppen i økonomien: – Vi må sette helse først

KRISETID: - Det blir mindre verdiskaping, konstaterer statsminister Erna Solberg (H).

KRISETID: - Det blir mindre verdiskaping, konstaterer statsminister Erna Solberg (H). Foto: Thomas Brun (NTB scanpix)

SSB melder om bråstopp i norsk økonomi som følge av koronatiltakene. Statsminister Erna Solberg (H) er likevel trygg på at tiltakene ikke har vært for harde.

– Veldig mange av disse tiltakene måtte vi ha gjort uansett på grunn av smittespredningen. En del av dette skyldes jo også at når folk blir syke eller må i karantene, så blir det mindre verdiskaping, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Les også: Oljebransjen skriker etter krisehjelp: – Setter i praksis en sluttdato i 2020

Fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram tall som viser at koronatiltakene har rammet norsk økonomi knallhardt. På kun to uker i mars fikk Fastlands-Norge en større nedgang i BNP enn under et helt kvartal med finanskrise i 2008.

Mangler sidestykke

Selv hvis alle de hardeste koronatiltakene blir løsnet opp i løpet av de neste to månedene, må vi regne med flere år med høy arbeidsledighet og rekordlav lønnsvekst, ifølge SSB, som slår fast at nedstengningen av økonomien mangler sidestykke i norsk økonomisk historie.

– Gikk man for hardt ut i starten med tiltakene?

– Hvis vi ser på hva som har skjedd i Spania og Italia, som ikke gikk hardt til verks fra begynnelsen av, så har vi vel egentlig svaret på det. Vi kan ikke se på Norge isolert, uten å se hva som har skjedd i andre land, sier Solberg – men uten å nevne Sverige, som valgte å ikke innføre stenging av skoler, barnehager og deler av næringslivet.

– Ansvarsfullt

Solberg sier at hun opplever det som «ansvarsfullt» at den historiske nedgangen i økonomien skjer på hennes vakt.

– Samtidig har vi sagt én ting veldig høyt, som jeg opplever at vi har hatt bred støtte for i befolkningen, nemlig at vi må sette helse først, sier statsministeren.

(©NTB)

Les også: SSB med dyster rapport: Bråstopp for norsk økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag