*Nettavisen* Nyheter.

Solberg om Russlands bombing: - Positivt eller veldig negativt

Erna Solberg i New York Foto: Roy Kvatningen (Nettavisen)

- Positivt eller veldig negativt, sier Erna Solberg.

30.09.15 16:31

NEW YORK/OSLO (Nettavisen/NTB): Russland har gjennomført det første luftangrepet i Syria, nær Homs, bekrefter en amerikansk tjenestemann overfor CNN onsdag.

Russland skal ha varslet USA om luftangrepene på forhånd, men uten å lokalisere angrepet. De amerikanske flyangrepene mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) fortsetter som normalt, ifølge kilden.

Erna Solberg sier at vesten nå må få avklart om Russlands mål er å svekke IS eller å styrke nåværende president Bashar al-Assad.

- Hvis Russland angriper for å styrke Assads stilling, så er det negativt. Hvis de er med å bekjemper IS, så er det positivt, sier Erna Solberg til Nettavisen i New York der hun denne uken deltar i FNs generalforsamling.

- Russland har satt inn mye materiell, og vi ser at de har bygget opp, så det er ikke unaturlig at de bruker utstyret de har. Det som er viktig er at de er åpne om hva bombemålene er, og hva intensjonene deres er, sier hun.

- Når tror du vi vil få en avklaring på det?

- Det vet jeg ikke, sier Solberg til Nettavisen.

Putin fikk støtte

President Vladimir Putin fikk onsdag nasjonalforsamlingens støtte til at russiske militære styrker kan gjennomføre operasjoner i Syria.

Vedtaket er gjort etter at Syrias president Bashar al-Assad har bedt Russland om hjelp, ifølge russiske myndigheter. Målet er å bekjempe Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper. Assad bekrefter at han har bedt Putin om militær støtte.

- Enhver økning i den russiske militærstøtten til Syria har skjedd og skjer på anmodning fra den syriske staten, skriver presidentens kontor.

Russland regnes som en av Assad-regimets nærmeste allierte, og for Russland er Syria et viktig land for å øve innflytelse i Midtøsten.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at avgjørelsen innebærer at Russland praktisk talt vil være det eneste landet som utfører militæroperasjoner i Syria på et legitimt grunnlag ettersom forespørselen har kommet fra Syrias «legitime president».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Russlands president Vladimir Putin.  Foto: Timothy A. Clary (AFP)

Senter i Bagdad
Russlands forsvarsdepartement opplyste samme dag at det er etablert et senter i Iraks hovedstad Bagdad som skal brukes til å dele informasjon med USA om mulige luftangrep i Syria.

En ikke navngitt russisk tjenestemann sier at senteret skal koordinere både luftangrep og bakkestyrker. Han sier også at Russland allerede har sendt eksperter til senteret.

Russisk UD har varslet at det i løpet av onsdagen vil informere landets partnere om operasjonene i Midtøsten.

Les også: Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

- Etter folkeretten
Ifølge Putin er vedtaket i tråd med «anerkjente prinsipper og normer i folkeretten».

Flere spekulerer på om vedtaket betyr at Putin planlegger å sende bakkestyrker til Syria, men Kreml-rådgiveren Sergej Ivanov avviser at dette er aktuelt. Vedtaket omfatter kun det russiske flyvåpenet, framholder han.

- Som vår president allerede har sagt, bruken av bakkestyrker er utelukket. Det militære målet med våre operasjoner vil kun være å gi flystøtte til syriske regjeringssoldater i deres kamp mot ISIS (Den islamske staten), sier Ivanov.

Han avviser at det finnes vikarierende grunner for militæroperasjonen.

- Vi snakker spesielt om Syria, og vi snakker ikke om å oppnå utenrikspolitiske mål eller om å oppfylle våre ambisjoner, men ene og alene om de nasjonale interessene til den russiske føderasjonen, sier Ivanov.

Avansert utstyr
Russland har allerede utplassert avansert militært utstyr, blant annet flere fly, i Syria. Flere medier har meldt at russiske kampfly allerede har vært på vingene og utført oppdrag i landet.

Nylig ga den amerikanske regjeringen beskjed om at den følger nøye med på Russlands militære oppbygging på en flybase i nærheten av havnebyen Latakia.

Russland har avfeid uttalelsen ved å vise til at russiske militæreksperter har vært i Syria i «mange år» for å hjelpe syrerne med russiskprodusert utstyr.

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama under FNs hovedforsamling i New York. Selv om de to er dypt uenige om president Assads rolle i et framtidig Syria, mener eksperter at de er i ferd med å nærme seg et samarbeid i kampen mot IS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag