Gå til sidens hovedinnhold

Solberg skeptisk til heroinbehandling

Bør røyking av heroin tillates i sprøyterom? Statsminister Erna Solberg (H) er skeptisk, men understreker at regjeringen ennå ikke har bestemt seg.

OSLO: – Regjeringen har ikke i fellesskap diskutert dette ennå. Det må vi gjøre før vi tar en beslutning, sier Solberg til NTB.

Daværende helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) gikk inn for å tillate heroinrøyking og viste til at dette ville motvirke overdoser og forhindre hepatittsmitte.

Flere høringsinstanser har uttalt seg kritisk til lovforslaget. Blant dem er Oslo statsadvokatembeter og Narkotikapolitiforeningen, som mener at det vil føre til rekruttering av nye heroinmisbrukere.

Les også: – Jeg blir tvunget til å være kriminell for å holde meg frisk

Må tenke nytt

Mandag var Erna Solberg i redaksjonslokalene til gatemagasinet =Oslo, der hun markerte salgsstarten for årets julebok. Samtidig gikk en gruppe rusmisbrukere, pårørende og brukerrepresentanter i demonstrasjonstog fra Jernbanetorget til Stortinget, dit de var invitert av Arbeiderpartiet.

– Erna Solberg må tenke nytt i ruspolitikken. Regjeringen må skrinlegge målet om total rusfrihet, innføre heroinassistert rehabilitering som i Danmark og tillate røyking av heroin, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk til NTB.

Han mener rusmisbrukere bør få stoffene de er avhengige av på resept, utstedt av lege.

– I tillegg må det bli slutt på kriminaliseringen av rusbrukere. I dag innbyr systemet til sosial rasisme ved at syke mennesker straffeforfølges. Dette er noe som hører hjemme på historiens skraphaug, sier Knutsen.

Les også: Helse-Høie med alkokampanje før julebordene

Delte meninger

Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) er motstander av forslaget om å tillate heroinrøyking. I høringsuttalelsen peker organisasjonen på at det er mye dyrere å røyke heroin enn å injisere stoffet med sprøyte.

– Man får ikke et «kick», virkningen kommer mye senere og varer kortere. De fleste er avhengig også av selve «nålen», anfører RIO.

Spørsmålet om å tillate heroinassistert behandling av rusmisbrukere har vært heftig diskutert i de fleste norske politiske partier. I dag tilbys enkelte rusmisbrukere legemiddelassistert behandling med metadon og Subutex, men flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg foreslo i sin tid å utvide denne ordningen.

SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne ønsker forsøk med heroinbehandling, men stortingsflertallet har til nå sagt nei. I Arbeiderpartiet er meningene delte om spørsmålet, men regjeringen valgte sommeren 2012 å skrinlegge dette forslaget i en stortingsmelding om ruspolitikk.

Solberg skeptisk

– Høyre har generelt vært skeptisk til heroinassistert behandling, men regjeringen har ikke diskutert dette spørsmålet, sier statsminister Erna Solberg.

Hun mener hovedprioriteringen må være rehabilitering og ettervern.

– Den legemiddelassisterte behandlingen er godt utbygget. Manglene innen norsk rusomsorg dreier seg om rehabilitering, behandling og ettervern, sier hun.

Solberg er heller ikke innstilt på å be ordensmakten se gjennom fingrene med bruk og besittelse av mindre mengder narkotika. Regjeringsplattformen slår eksplisitt fast at forbudet skal opprettholdes.

– Forbudet er viktig. Det sender klare signaler fra samfunnet til unge mennesker som flørter med dette miljøet. Liberalisering er ikke svaret, sier hun. (ANB-NTB)

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobilabonnementet