Se pressekonferansen øverst i saken!

- Som dere vet, så har Høyre, Frp, Venstre og KrF hatt en sterk satsing på samferdsel. Vi har økt budsjettet med 75 prosent, og gitt en god balanse mellom jernbane, nye veier og kollektivtrafikk. Slik startet Erna Solberg pressekonferansen.

Hun fortalte at den første skissen ble utarbeidet av henne selv og partiet, og at det for Høyre har vært viktig å få ned bompengeutgiftene. Skissen som ble lagt på bordet ble deretter balansert.

Statsministeren fortalte deretter kort om den uenigheten som har preget regjeringspartiene den siste tiden, og bekreftet at de enda ikke hadde kommet til enighet.

- Samtalene kan ikke fortsette inn i det uendelige. Det er vi egentlig enige om. I kveld har jeg lagt frem en endelig skisse som de tre andre partiene må ta stilling til i løpet av helgen. Det er et kompromiss som tar hensyn til hovedtrekkene fra andre partiene, men den er min og Høyres skisse, sa Solberg, og la til at det er viktig å avklare spørsmålet nå, også med hensyn til den pågående valgkampen.

Dette er noen av hovedtrekkene i den nye skissen fra Solberg:

  • Høyre går inn for å øke det statlige bidraget til kommunene til 66 prosent i 50/50 prosjektene for kommuner som sier ja vil halvparten av det øremerkede midlene gå til reduserte bompenger, andre halvparten gå til bedre kollektivtrafikk i byene etter en lokal prioritering.
  • Det med en forutsetning om at fylkeskommunal og kommunal egenandel på 20 prosent i nye bypakker med investeringer på fylkeskommunale og kommunale prosjekter.
  • I skissen ligger nullvekstmålet fast, og knyttes til bompengereduksjonene. Det vil si at byer med økt biltrafikk, ikke får bompengereduksjoner.
  • Reduksjon i bompenger i forhold til det som er vedtatt i bompengeprosjektet. Det skal økes fra 500 millioner kroner til 1,4 milliarder kroner. Statsministeren sier det vil gi rom for takstreduksjoner, muligheten til å fjerne bompenger på en rekke strekninger over hele landet, og styrking av ras-sikring og styrking av bredbånd i distriktene.
  • Videre legges det inn 300 millioner kroner til reduserte kollektivpriser i de store byene, samt 250 millioner kroner til bedre kollektivtrafikk i all hovedsak utenfor de store byene.

Sier ja til avtale

KrF samlet like etter pressekonferansen sitt landsstyre til møte, og etter det NTB erfarer anbefaler Ropstad partiet å si ja til det forslaget Solberg la fram.

Også partileder for Frp, Siv Jensen sier hun kan stille seg bak Solbergs skisse.

- Frp kan stille seg bak avtalen Erna Solberg har presentert i kveld. Det er en avtale som gir ytterligere kutt i bompengene, sier Siv Jensen til Nettavisen fredag kveld.

Umulig posisjon

MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm mener statsminister Erna Solbergs skisse til bompengeløsning overkjører byene og setter dem i en umulig situasjon.

– I beste fall ender det nå med enighet om målet om å ikke få mer biltrafikk, men som samtidig svekker det viktigste virkemiddelet som vi vet fungerer, nemlig bompenger, sier Bastholm til NTB.

Hun mener at Solberg med skissen åpner for mer trafikk i byene, og vil tvinge byene til å fjerne bompengene ved å vifte med mer penger til kollektivtrafikk.

– Solberg må ta innover seg at hun uansett ikke kan bestemme dette alene uten å sette seg ned med byene og forhandle. Jeg håper lokalvalget blir et opprør mot regjeringens klima- og miljøpolitikk.

Flere møter fredag

Fredag ettermiddag og kveld har de fire partilederne i regjering holdt flere møter angående bompengekrisen som den siste tiden har preget regjeringen.

Det siste møtet ble avsluttet rundt klokken 19, da Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande ble observert på vei ut av bygningen rundt klokka 19.15. Ti minutter senere forlot også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad stedet.

Fredag formiddag ble det kjent at både Erna Solberg og Trine Skei Grande avlyste alle valgkamparrangement fredag.

- Statsministerens program er endret for dagen, og hun skal ikke på reise, bekreftet statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor (SMK) overfor Nettavisen fredag morgen.