Gå til sidens hovedinnhold

Solberg takker Biden for en inspirerende tale

Statsminister Erna Solberg (H) gratulerer Joe Biden og Kamala Harris, som onsdag ble USAs nye president og visepresident. Flere andre nordmenn reagerer også begivenheten.

– Jeg gratulerer Joe Biden med å bli USAs 46. president og Kamela Harris som blir landets første kvinnelige visepresident. Takk til president Biden for en inspirerende innsettelsestale som ber oss alle om å samarbeide. Norge er klare! skriver Solberg på Twitter.

Les også: Varsler umiddelbare grep: –⁠ En krise USA ikke har sett maken til siden Lincoln

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide er klar for å samarbeide om å ta verden videre.

– Norge er klare til å jobbe med dere, skriver hun på Twitter.

Les også: Her sliter Bill Clinton med å holde øynene åpne

Kongen også

Kong Harald var att på til tidlig ute og gratulerte president Bident, etter at han ble tatt i ed.

– I anledning din innsettelse som president i USA ønsker jeg å gi mine varmeste gratulasjoner og mine beste ønsker til deg personlig og til din familie og mine håp for det amerikanske folks velferd og velstand, skriver kong Harald i gratulasjonen.

Les også: Lady Gaga sang nasjonal­sangen - med antrekk fullt av symbolikk

På Instagram har blant annet Vendela Kirsebom lagt ut et bilde av visepresident Kamala Harris for å feire begivenheten.

- Endelig, skriver den tidligere modellen som bildetekst, etterfulgt av et hjerte.

Doktor Wasim Zahid, også kjent som «Twitter-legen», twitret også sin mening om presidentinnsettelsen, men fra et annet perspektiv.

- La oss være ærlige. At Trump ikke deltar på innsettelsen av Biden er ikke først og fremst «utrolig spesielt». Det er «utrolig drittunge-aktig», skriver han.

«Viktigste endringen»

Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, samt leder i Akershus Arbeiderpartiet, Anniken Huitfeldt, benyttet anledningen til å trekke fram muligheten for «den viktigste endringen».

- Den viktigste endringen kan komme fort. Biden kan forlenge START-avtalen som utløper 5. feb. Det kan hindre et nytt atomkappløp. Avtalen fra 2010 var en av grunnene til at Obama fikk fredsprisen, skriver hun på Twitter.

Tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande trekker på sin side paralleller til norsk politikk.

- «Ikke la bygd stå mot by» sitter å grubler litt på om Joe Biden sin tale har noen relevans i norsk politikk.... hemm..., skriver hun.