*Nettavisen* Nyheter.

Solberg tror på overtalelsens makt i striden om legereservasjoner

Oslo (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) sier hun tror på overtalelsens makt i spørsmålet om reservasjonsadgang for fastleger.

Hun understreker at kommunene skal bestemme om en fastlege får reservere seg eller ikke, men avviste å bruke ordet vetorett da hun gjestet NRKs Politisk kvarter onsdag morgen.

- Jeg tror på overtalelsens makt. At vi alle har sterke følelser rundt abortspørsmålet, har jeg stor forståelse for, men jeg mener at dette har vi løst. Derfor har jeg tenkt å forklare og snakke om hvordan dette er løst, sa Solberg.

Hun mener regjeringens forslag balanserer hensynene til fastleger og pasienter på en langt bedre måte enn hva tilfellet har vært til nå.

- Vi sørger for at vi ikke får de vanskelige møtene på legekontorene. Også i åtte år med rødgrønt styre har kvinner kommet inn på et legekontor og fått bakoversveis fordi det sitter en lege der som de ikke visste at hadde reservert seg mot henvisning til abort. Det vil ikke skje med de reglene vi nå har, sa Solberg.

- Det er feil å si at det er adgang til dette i dag. Det er tvert imot en praksis vi strammet inn gjennom en egen forskrift. Allerede på 70-tallet ble det klarlagt at det ikke var anledning til denne typen reservasjoner, svarte Stoltenberg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.