*Nettavisen* Nyheter.

Solberg ut mot rasisme i politiet

SKJER I NORGE: Statsminister Erna Solberg (H) mener norsk politi er blitt flinkere, men at det fortsatt skjer diskriminering på bakgrunn av hudfarge og etnisitet.

SKJER I NORGE: Statsminister Erna Solberg (H) mener norsk politi er blitt flinkere, men at det fortsatt skjer diskriminering på bakgrunn av hudfarge og etnisitet. Foto: Arvid Samland (Statsministerens kontor)

Statsminister Erna Solberg (H) er klar på at såkalt etnisk profilering skjer i Norge. Politiet sier de jobber hardt for å forebygge rasisme.

09.06.20 12:14

Med etnisk profilering menes det at personer blir anholdt eller utsatt for kontroll på bakgrunn av stereotypier knyttet til hudfarge eller etnisitet.

Statsministeren sier til Dagbladet at etnisk profilering skjer i Norge og gir uttrykk for at det er problematisk når personer som aldri har gjort noe ulovlig, opplever at de blir trakassert.

Les også: Mange tok et siste farvel med George Floyd

– Ja, det har skjedd og skjer. Jeg har også venner fra andre land med en annen hudfarge, som bor i Norge og er blitt stoppet av politiet og spurt om de har oppholdstillatelse. Særlig i ungdomstiden. Adopterte som blir stoppet fordi de har en fin sykkel, selv om de er oppvokst i Fana, som er et fint strøk i Bergen. Alt det der skjer, men norsk politi er blitt utrolig mye flinkere, sier Solberg.

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier politiet har nulltoleranse for rasisme i etaten og at de jobber med holdninger.

– Det betyr ikke at rasisme ikke forekommer i vår etat, for det kan det gjøre, men det er ingen systematikk i det, og vi jobber hardt for å forebygge dette, sier hun.

Etnisk profilering er ikke en arbeidsmetode i politiet, understreker Bjørnland.

– Politiet har et stort fokus på at kontroll av personer skal foretas på en etisk og kvalitetsmessig forsvarlig måte – etter hjemler i politiloven eller utlendingsloven. Kontroll på bakgrunn av hudfarge skal ikke gjøres og er ikke noe grunnlag for kontroll.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag