Se Erna Solberg angripe Støre:

Mandag redegjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for koronasituasjonen i Stortinget, der en av anbefalingene Støre kom med var bruk av munnbind i kontakt med helsetjenesten, på kollektivtransport, i taxi, butikker og på kjøpesentre.

Men Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg, var langt fra fornøyd.

- De siste ukene har dessverre pandemien blusset opp igjen. Situasjonen ved sykehusene er krevende. Operasjoner må utsettes, og de ansatte har etterlyst en tydeligere respons, sa Solberg fra Stortingets talerstol.

Les også: Jonas Gahr Støre: - Dette er koronatiltakene som gjelder nå

- Har visst det i tre uker

Hun understrekte at regjeringen ikke kan lastes for den økende smitten, men mente tiltakene som nå kommer, likevel kommer for sent:

- I tre uker har Helsedirektoratets råd om munnbind og smittekarantene ligget på regjeringens bord uten oppfølging før i dag. I tre uker har bønnen om tydeligere råd fra kommunene og statsforvalterne ligget på regjeringens bord, uten at de har fått svar før nå, sa Solberg, før hun la til:

- Jeg vil derfor være tydelig på at jeg fremover forventer en regjering som er mer frempå, som tenker mer beredskap og føre var - og som handler raskere, kommuniserer tydeligere og som lytter mer til faglige råd som kan gi en god respons på smitteøkningen tidlig.

Les også: Høyre reagerer: - Vanlige folk må betale toppskatt

- Viktig med tidlige tiltak

Solberg sa at hun også forventet en offentlig begrunnelse framover fra Støre-regjeringen, for hvorfor de ikke følger opp faglige råd.

- For i dag innfører man nasjonale råd som Helsedirektoratet ga for tre uker siden. All erfaring viser oss at tidlige tiltak gjør at vi kan klare oss med lettere tiltak og slippe opp igjen raskere, påpekte hun.

Les også: Her er reisereglene for populære mål i jula

SV-leder Audun Lysbakken slo imidlertid tilbake mot Solberg.

- Jeg merker meg særlig kritikken fra Høyre. Jeg vil bare minne om at i den perioden Høyre styrte koronahåndteringen på ansvarsfullt vis, så var opposisjonen her veldig forsiktig med å kritisere de prioriteringene som gikk på det smittevernmessige. Vi var opptatt av å skape samling rundt det, sa Lysbakken.

Han advarte mot et partipolitisk spill om smittevern.

- Jeg bare merker meg - basert på det Erna Solberg sier nå, og Høyre-representanter har sagt tidligere - at det virker som om holdningen er en litt annen. Jeg synes det gikk fort, og jeg synes det er på tynt grunnlag, sa Lysbakken.