RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Vidar Dons Lindrupsen (Nordlys)

Solbjørg (82) ble satt på glattcelle i flere timer

Sist oppdatert:
- De sa ingenting om hvorfor jeg ble pågrepet. Jeg er helt fortvilet.

Fredag formiddag satt Solbjørg Ludvigsen (82) ute i sola på verandaen sin i boenhetene på Otium i Tromsø.

Denne saken er levert av Nordlys.no

Så dukket politiet opp og tok henne med til politistasjonen. Der ble hun sittende på glattcelle i to og en halv time.

- Jeg gikk helt i sjokk. Fortsatt klarer jeg ikke å roe meg ned, sier hun når Nordlys møter henne hjemme hos seg selv lørdag formiddag.

- Tok meg under hver sin arm
Ifølge Ludvigsen hadde to politimenn gått rundt huset hennes og kommet opp bak henne der hun satt på verandaen.

Hun hevder at hun ikke fikk vite hvorfor de tok seg inn.

- De tok meg under hver sin arm og plasserte meg inn i bilen. Jeg ble så sjokkert at jeg ikke fikk til å gjøre motstand, jeg klarte knapt å si noe. Da vi kom til politistasjonen ble jeg plassert på ei celle, helt alene. Der sto bare en skumgummimadrass og et urinal. Men jeg bevegde meg ikke, satt bare stille på hjørnet av madrassen i flere timer, sier Ludvigsen.

- Politimennene gikk bare fra meg, uten å svare på noen spørsmål. Jeg satt der alene, ja, som en idiot. De gikk forbi meg flere ganger, og jeg ropte til dem; «kan jeg ikke få snakke med dere?». Likevel stoppet de aldri ved cellen, sier Ludvigsen.

Hun forteller at det kjentes som mange timer før hun fikk kontakt med noen på politistasjonen.

- Det kom en veldig sympatisk politimann inn og spurte hva som hadde skjedd. Jeg forklarte hendelsen til ham, han hørte på meg og sa at to politimenn nå kom til å kjøre meg hjem.

- Kan handle om mating av måse

Forklaringen hun fikk på hva hun gjorde der ble hun overrasket over. Ifølge Ludvigsen kom politiet etter at en nabo hadde ringt politiet og sagt at hun var aggressiv.

Hun er åpen på at hun hadde tatt noen glass vin i løpet av formiddagen, men er klokkeklar på at hun ikke har truet noen.

- Jeg vet ikke sikkert hva som egentlig er begrunnelsen for at naboen hevder dette. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe sånt, sier Ludvigsen.

82-åringen fortviler over at det skulle ta flere timer før hun fikk svar på spørsmålene sine. Hun mener pågripelsen ikke var nødvendig.

- Hvorfor fikk jeg ikke lov til å forklare meg hjemme hos meg selv, på verandaen dit de uansett kom. Hvorfor var det nødvendig å ta meg med inn til politistasjonen?

Ludvigsen sier at pågripelsen tok svært på, og at hun ikke har vært helt «i slag» siden det skjedde.

- Dette er ikke en måte å behandle en gammel dame på.

Sæverud: Ingen øvre aldersgrense
Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt bekrefter overfor Nordlys at Ludvigsen satt 2 timer og 24 minutter i politiarrest fredag.

Han sier på generelt grunnlag at det ikke er noe i veien for å sette 82-åringer på glattcelle.

- Etter politiloven har vi flere ulike hjemler for å sette folk i arrest. Det er ingen øvre aldersgrense - vi skal sette folk i arrest når det er nødvendig. Da skal de heller ikke sitte lengre enn det som er nødvendig, sier Sæverud.

Han ber Ludvigsen anmelde eller levere klage på politiets opptreden dersom hun mener seg dårlig behandlet.

- Hvis folk mener politiet har gjort noe straffbart, så kan man anmelde det til Spesialenheten for politisaker. Mener man at det er gjort feil ved tjenesteutøvelsen kan man klage til politimesteren, sier Sæverud.

- Vil politiet på eget initiativ se på hva som har skjedd i denne saken?

- Den som mener seg feilbehandlet av politiet kan ta kontakt med oss. Da må vi selv se på saken. Også skal vi se om vi gjør noe internt på eget intitiav. Det tar vi ikke stilling til nå.

Tror de på det de selv skriver?
Det spør politimester Ole Bedrup Sæverud i en kommentar sendt til flere medieredaksjoner lørdag kveld. I kommentaren skriver Sæverud:

«Tror de på det de selv skriver? Nordlys.no forteller i dag den utrolige historien om hvordan politiet i Tromsø snek seg innpå en 82-åring på hennes solfylte veranda fredag formiddag, for så å pågripe henne og frakte henne til politihuset og glattcelle. Alt nærmest uten å snakke med henne, før hun ble kjørt hjem igjen etter flere timer. Mange mener mye om norsk politi, men tror virkelig journalister og redaktører i Nordlys at politiet sniker seg rundt på verandaer og henter inn eldre damer uten grunn og uten forklaring? Politiet på stedet har en helt annen opplevelse av det som skjedde, som vi av hensyn til privatlivets fred avstår fra å si offentlig, noe nettkommentarene viser at folk flest skjønner.

Politimester Ole Bredrup Sæverud.»

LES FLERE SAKER FRA NORDLYS.NO HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere