Gå til sidens hovedinnhold

- Soldatene føler at vi lar tolkene i stikken

Norske Afghanistan-soldater føler at de svikter sine tolker, som nå trues på livet av Taliban.

Norske Afghanistan-veteraner engasjerer seg for de afghanske tolkenes sak. Flere tolker er ifølge VG truet på livet. Det skjer etter omtale i media om at tolkene har deltatt i kamp sammen med norske soldater.

Generalmajor Robert Mood, som er Forsvarets leder av veterantjenesten, understreker at tolkene har satt egne liv i fare på jobb for Norge.

- Jeg tror det er veldig viktig å ha med seg, at det for soldatene og våre unge ledere som har vært ute og fått uvurderlig hjelp og støtte av tolkene, så føler nok de det som at vi rett og slett lar disse tolkene i stikken dersom vi ikke behandler dem på en spesiell måte som nasjon etter at oppdraget er utført, sier Mood til P4.

Robert Mood, som selv har lang erfaring fra internasjonale operasjoner, er forsiktig med å si noe direkte om hvordan saken bør håndteres videre.

- La meg si det slik; jeg har full forståelse, og kjenner godt igjen argumentasjonen fra dem som sier at å ikke behandle dem raskt, og ønske dem velkommen på en langt mer romslig måte enn det vi gjør med normale prosedyrer, det skulle nesten bare mangle.

Mood sier han ikke er overrasket over å høre at tolkene har deltatt i kamp med norske soldater. Han sier det handler om å forsvare seg og at i en kritisk situasjon, der det står om liv og død, så må alle være med og ta i et tak.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken