*Nettavisen* Nyheter.

Soldatene gikk inn i feil bolighus på natta og skremte beboerne

Soldater gikk inn i feil bolighus på natta og skremte beboer. Foto: Forsvaret

- Men først sendte dem inn en mannbisk kjøter

Hendelsen skjedde natt til fredag den 13. mars, skriver iFinnmark.no.

– Sendte inn mannbisk kjøter

Saken ble diskutert på Facebook i helga:

– Ja det kom fem fra bataljonen inn i natt. Men først sendte dem inn en mannbisk kjøter, skriver en mann fra Kokelv i Kvalsund kommune på Facebook.

Han skriver at en kvinne var i stua da soldatene tok seg inn i boligen hans.

– Så det var fem mannfolk og en belgisk fårehund som gikk ut med halen mellom beina, fremholder han på Facebook.

Mannen vil ikke stille opp i avisen, men bekrefter historien overfor iFinnmark, og at Forsvaret i ettertid har skværet opp med familien.

Forsvaret beklager

Det samme bekrefter Hærens talsmann, oberstløytnant Aleksander Jankov, overfor iFinnmark.

– Vi beklager sterkt det som skjedde i Kokelv. Det skjedde en menneskelig feil, som vi er svært lei oss for. Det ble oppklart og beklaget på stedet. Og Forsvaret har også kontaktet familien i ettertid for å beklage og ordne opp, sier Jankov.

Vanlig å bruke hund

Jankov vil ikke si hva slags oppdrag soldatene var ute på, men sier de øvde på et oppdrag i bebyggelse. Man hadde en annen bygning klarert til øvelsesbruk, men gikk rett og slett feil. Jankov sier de har flere hundepatruljer med på øvelsen, og det er vanlig å bruke hund på enkelte oppdrag i bebyggelse.

Jankov henviser videre til en pressemelding fra øvingsledelsen, hvor det kommer frem at i forbindelse med øvelse Joint Viking 15 gikk en enhet fra Forsvaret på feil hus. Konsekvensen var at de satte sikring rundt feil bolighus og tok seg inn dette huset natt til fredag den 13. mars.

Vedkommende som tok seg inn, forstod raskt at det var feil hus. Øvelsen ble avbrutt umiddelbart og personellet gav seg til kjenne for å berolige beboerne.

– Selvfølgelig skremmende

– Hendelsen oppleves selvfølgelig som skremmende for beboerne i huset, noe Forsvaret har stor forståelse for og beklager på det sterkeste. Det er viktig å presisere at øvelsen ikke innebar bruk av skarp ammunisjon, og at liv på ingen måte stod i fare, skriver Forsvaret.

Det er foreløpig ikke rapportert om materielle skader som følge av hendelsen.

– Men Forsvaret vil selvfølgelig erstatte eventuelle skader. Forsvaret har snakket med familien på dagen den 13. mars, for å følge opp hendelsen og for å tilby støtte for å bearbeide opplevelsen dersom det er behov for dette, skriver Forsvaret i pressemeldingen.

Les flere saker i iFinnmark her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.