*Nettavisen* Nyheter.

Soldater drept i kamper rundt Slavjansk

En ukrainsk soldat med et pansret personellkjøretøy i bakgrunnen retter våpenet mot en bil som nærmer seg nær byen Slavjansk. Bildet er tatt lørdag. Foto: Baz Ratner (Reuters/NTB scanpix)

Fire ukrainske soldater er drept, og 30 personer er såret i intense kamper rundt byen Slavjansk i Ukraina, melder innenriksdepartementet i Kiev.

05.05.14 15:14

Departementet sier også at de væpnede prorusserne som kontroller byen, brukte sivile som menneskelige skjold og at de skjøt fra hus. Noen av bygningene skal ha blitt satt i brann.

Det er også sivile ofre i mandagens kamper, men departementet ga ikke noe tall på hvor mange.

SISTE: Ukraina stenger grensen mot Krim, melder Ria Novosti.

Innenriksminister Arsen Avakov sa tidligere mandag at flere mennesker var drept i harde kamper i Slavjansk mandag.

- Det har vært dødsfall, sa Avakov til reportere ved en kontrollpost som ligger omtrent 6 kilometer fra der kampene pågår.

Ifølge Avakov ble ukrainske soldater tatt i bakhold av opprørere mandag morgen.

- Om morgenen ble et lag i antiterroroperasjonen tatt i bakhold av terrorgrupper. De bruker tunge våpen, sier Avakov ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

En opprører sier at det også skal pågå kamper på sørsiden av byen, der det ukrainske forsvaret angivelig bruker både helikoptre og raketter for å bekjempe separatistene.

Harde kamper
En ukrainsk offiser sier til nyhetsbyrået AFP at opprørerne åpnet ild med automatiske håndvåpen og tyngre våpen, trolig fra pansrede kjøretøyer som opprørerne tok i april. Bombekastere og andre tunge våpen er trolig også brukt.

Offiseren sa også at det er tsjetsjenere blant opprørerne, noe som underbygger separatistenes egne påstander om at de har fått forsterkninger fra Russland og Tsjetsjenia.

- De kriger mot oss på vårt eget territorium. Mitt oppdrag er å fjerne terroristene. Den eneste taktikken vi har er å rykke fram litt etter litt mot sentrum av Slavjansk, sa Avakov.

Sammenstøtene mandag skjer idet ukrainske sikkerhetsstyrker har gjenopptatt sin såkalte antiterroraksjon i et forsøk på å drive de prorussiske separatistene vekk fra offentlige bygninger de har okkupert.

Nærmere sentrum
Tidligere på dagen sa en talsmann for de selvutnevnte forsvarsstyrkene i byen at minst fem separatister er hardt såret.

- Vi har avskåret dem i sentrum av byen. Vår motstander er godt trent og godt utstyrt. De gjør det de kan for å få oss til å bruke tunge våpen, men for å spare sivilbefolkningen gjør vi ikke det, sier Ukrainas nasjonalgardesjef Stepan Poltora, som var på kontrollposten sammen med Avakov.

Nyhetsbyrået Reuters melder at minst to pansrede personellkjøretøyer som tilhører opprørerne, og flere prorussiske separatister, har rømt fra de kraftige kampene, som pågår i utkanten av Slavjansk. (©NTB)

Følg utviklingen i Ukraina her:

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag