*Nettavisen* Nyheter.

Soldater filmet upassende video

NORSKE SOLDATER BLE STRAFFET: Tre norske soldater ble i 2012 straffet for å ha filmet en upassende video på basen Camp Marmal i Mazar e Sharif. Illustrasjonsfotoet viser et kjøretøy med norske soldater fra basen i Mazar e Sharif. Foto: Forsvaret (NTB scanpix)

En mannlig og to kvinnelige norske soldater filmet upassende video i Afghanistan.

13.05.14 16:52

Den pikante saken kommer nå til overflaten etter at en dansk kaptein har blitt straffet for å ha sluppet de norske soldatene inn på det danske området på basen Camp Marmal ved Mazar e-Sharif i Afghanistan.

Dette er en av de største basene i Afghanistan, og både Norge og Danmark har styrker stasjonert på basen. Den norske Camp Nidaros ligger inne i Camp Marmal.

Det var i 2012 at den danske kapteinen slapp sin mannlige norske kollega og to kvinnelige norske soldater inn på en del av basen der det var adgang forbudt for uvedkommende.

Dansk kaptein dømt
Danske Metroxpress plukket opp at mannen ble straffet etter militær straffelov. Kapteinen, som var informasjonsoffiser, ble idømt bot for grov pliktforsømmelse.

Det danske Forsvarets Auditørkorps opplyser at nordmennene gjennomførte en «upassende foto- og videosession». Nøyaktig hva som ligger i dette begrepet ønsket ikke Forsvarets Auditørkorps å opplyse til Metroexpress.

- Dette er å betrakte som en personalsak, som vi ikke kan eller ønsker å uttale oss om av hensyn til den gjeldende medarbeider, opplyser Flyvertaktisk Kommando til avisen.

Kjenner du til denne eller andre lignende saker? Ta kontakt med Nettavisen her.

Reaksjoner mot norske soldater
Oberstløytnant Ivar Moen, som er sjef for kommunikasjonsavdelingen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), bekrefter at det var en slik hendelse ved basen i 2012.

- Forsvarets operative hovedkvarter ble kjent med saken rett i etterkant av at det hadde funnet sted. Vi undersøkte de faktiske forhold og en disiplinærsak ble iverksatt. Dette er en personalsak, og jeg kan derfor ikke gå inn i den spesifikke saken, men jeg kan bekrefte at en hendelse med upassende oppførsel har inntruffet, sier Moen til Nettavisen.

- Kan du fortelle hva som skjedde?

- Nei, dette er en personalsak. Saken er ferdighåndtert fra vår side. Vi ønsker derfor ikke å gå inn på dette.

- Hvilke konsekvenser fikk dette for de tre involverte norske soldatene?

- Det har fått konsekvenser. Men jeg vil ikke gå inn på hvilke konsekvenser dette fikk for de tre involverte.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag