RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Soldater med psykiske skader har mistet ankerett

Soldater som har fått psykiske skader i krig for Norge etter 2010, har ikke lenger rett til å anke i erstatningssaker mot staten.

Alle veteraner som har pådratt seg psykiske skader i internasjonale operasjoner mellom 1978 og 2009, kan i dag søke erstatning fra Statens Pensjonskasse (SPK). Får de nei på erstatningskravet, har de rett til å klage til en uavhengig klagenemnd.

Soldater skadd etter 1. januar 2010 får ikke den samme retten. Får de avslag, har de ingen ankemulighet, skriver Klassekampen. Eneste mulighet er å stevne staten for retten i en sivilsak.

Den største gruppen som rammes i første omgang, er soldatene som har tjenestegjort i Afghanistan siden 2010.

– Vi mener det er en selvfølge at veteraner har samme rettigheter uavhengig om man ble skadd i 2008 eller 2018, sier Gisle Bruknapp, rådgiver i veteranforbundet SIOPS. Han mener dette er en klar svekkelse av veteraners rettssikkerhet.

Det er den nye forsvarsloven som trådde i kraft i 2017 som presiserer at psykisk skadde veteraner etter 2010 ikke lenger kan påklage vedtak fra SPK.

Birgitte Frisch, spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet, opplyser til avisen at klagenemnda var ment å være en særordning for veteraner skadd mellom 1978 og 2009, ikke en permanent ordning. Ifølge Frisch snakker departementet med SPK for å se på muligheten for at nye saker kan ankes til Finansklagenemnda.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere