*Nettavisen* Nyheter.

Soldater smuglet barna i ferien

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

To norske offiserer brukte ferien sin til å frakte Khalid Skahs barn ut av Marokko. - Uakseptabelt, sier forsvarsministeren.

11.02.10 09:26

VICTORIA TERRASSE (Nettavisen): Utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjorde på en pressekonferanse for hva som skjedde da barna til den tidligere OL-vinneren Khalid Skah ble hjulpet til Norge i juli i fjor.

- Fra Utenriksdepartementet sin side ble dette regnet som en nødssituasjon, sa Støre, men understreket at det var moren som på eget initiativ førte barna ut av Marokko.

- Barnefaren har hevdet at dette har vært organisert av norske myndigheter. Jeg vil si direkte til han, det er ikke tilfelle, understreket Støre.

Norske offiserer deltok
Forsvarsminister Grete Faremo fortalte at to norske offiserer fra marinejegerkommandoen deltok i aksjonen da barna ble fraktet ut av landet. De to offiserene var ifølge Faremo på ferie da aksjonen fant sted.

Hun kaller aksjonen en privat aksjon, som ikke var klarert av norske myndigheter. Opplysningene om offiserenes deltakelse i aksjonen fikk Faremo under en redegjørelse gitt av Forsvarssjefen.

- Redegjørelsen viser at den private aksjonen berørte flere personer med felles fortid i politiet og Forsvaret, sa Faremo.

- Det er uakseptabelt at noen fra forsvaret har bistått den private redningsaksjonen, sa Faremo, som sier at dette nå er en personalsak for forsvarssjefen.

De to offiserene bisto ifølge Faremo med å seile en båt fra Spania til Marokko, for så å returnere til Spania igjen med barna og deres mor. Deretter fortsatte de sin ferie.

- Det er helt uakseptabelt at uformelle kolleganettverk kan bli organisert utenfor myndighetenes kontroll, sa Faremo.

Les Forsvarsdepartementes pressemelding om saken her.

Kontaktet ambassaden frivillig
Støre fortalte om hendelsesforløpet, da barna til Skah og ekskona Anne Cecilie Hopstock først frivillig kontaktet den norske ambassaden.

- Ambassadepersonellet gjorde det som under omstendighetene var riktig: De overleverte barna til marokkanske myndigheter, sa Støre.

Barna havnet da straks tilbake hos faren, og det skal ha kommet rapporter om at de «fikk svært røff behandling».

Stakk av på nytt
Kort tid etter stakk barna igjen av fra faren, og kontaktet ambassaden. Støre var da i tvil om hva norske myndigheter skulle gjøre.

- Vår vurdering var at det var grunn til å frykte for barnas sikkerhet, sa Støre, og lot derfor barna komme inn i ambassaden.

Støre kontaktet marokkanske myndigheter og beskrev det uvanlige skrittet han hadde gått til da han åpnet ambassaden for barna. Han skisserte videre flere mulige løsninger på saken overfor sin marokkanske kollega, uten å få gehør for noen av disse. Støre fryktet da en langvarig situasjon.

Moren til barna tok så kontakt med UD og sa at hun ønsket å ta imot barna i Marokko.

- Det var vår vurdering at så lenge barna frivillig hadde gått inn i ambassaden, ville ikke vi nekte dem å frivillig forlate den, sa han.

-Truet ansatte
Ambassaden avtalte da å overleve barna til en person som var bemyndiget av Hopstock.

Ifølge Støre hadde Skah i flere dager truet ambassadeansatte, og ambassaden ville derfor ikke bare slippe barna ut døra fordi de fryktet for deres sikkerhet. Derfor ble barna kjørt til et sted ti minutter unna, der de ble overlatt til personen Hopstock hadde bemyndiget.

Ifølge Støre var denne personen ikke ukjent for norske myndigheter.

- Det var en medhjelper som ikke var ukjent for UD, en medhjelper vi hadde møtt sammen med moren ved flere anledninger, sa Støre.

Kjente ikke til kjøretur
Støre understreket at det fra norske myndigheter sin side ikke ble planlagt noen reise til Norge, men at dette var en privat organisert aksjon.

- Det er fra UD ikke klarert noen utreise, noen aksjon eller noe planlagt opplegg for disse barnas ferd ut av Marokko, sa Støre. Det ansvaret legger Støre på Hopstock.

- Uttransporteringen av barna er morens ansvar, morens verk, morens planlegging, sa han.

Ifølge Støre ble avjørelsen om den ti minutter lange kjøreturen tatt av ambassaden selv. Først i fjor høst ble UD kjent med kjøringen.

- Dette var en ekstrem situasjon, hvor det ble gjort en ekstraordinær handling, gjentok Støre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.