RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HANDOUT (Reuters)

Soldater tiltalt for urinering på lik

Sist oppdatert:
Stilles for krigsrett etter å ha urinert på menneskelik.

To amerikanske offiserer stilles for krigsrett for å ha deltatt i filmen som viser amerikanske soldater urinere på likene til drepte talibansoldater i Afghanistan.

Stabssersjantene Joseph Chamblin og Edward Deptola er også tiltalt for ikke å ha rapportert eller stanset tjenesteforseelse begått av deres soldater, deriblant sporadisk skyting med våpen.

Erkjente straffskyld
Tre andre soldater ble i august funnet skyldig for rollen de hadde i urineringsvideoen. Den ene erkjente straffskyld for å ha urinert på en død talibansoldat, den andre erkjente skyld for å ha posert på bilder sammen med menneskelik og den tredje erkjente skyld for å ha løyet overfor etterforskere.

Identiteten til tre av soldatene som er med i videoen, er ennå ikke offentliggjort. Forsvaret opplyser at straffeutmålingen for de tre soldatene vil bli gjort kjent på et senere tidspunkt.

«Ha en fin dag, kompis»
Hendelsen skal ha skjedd i Helmand-provinsen i juli måned i 2011, men videoen ble først gjort tilgjengelig på Internett i januar.

På videoen sees fire personer i amerikanske militære feltuniformer som urinerer på tre blodige lik på bakken. Alle fire ser ut til å være fullt klar over at de blir filmet.

En av dem spøker med følgende kommentar: «Ha en fin dag, kompis.»

Kilder: AFP, BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere