RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Soldatopprør i Papua Ny-Guinea

Foto: MICK TSIKAS (Reuters)
Sist oppdatert:
- Dette er ikke et militærkupp, sier obersten som krever at statsministeren gir fra seg makten.

Port Moresby (NTB-Reuters-AFP): En pensjonert oberst hevder han har overtatt kommandoen over hæren i Papua Ny-Guinea. Den egentlige hærsjefen er satt i husarrest.

- Jeg kan forsikre verdenssamfunnet og våre investorer om at dette ikke er et militærkupp. Jeg intervenerer for å opprettholde grunnloven, sa oberst Yaura Sasa under en pressekonferanse torsdag i militærhovedkvarteret i hovedstaden Port Moresby.

Tross sine forsikringer krever Sasa at statsminister Peter O'Neill må gi fra seg makten. Regjeringen skal i stedet ledes av tidligere statsminister Michael Somare, krever obersten.

Noen timer før Sasa kom med sitt ultimatum, gikk en gruppe soldater til aksjon i det samme hovedkvarteret hvor pressekonferansen ble holdt. Den egentlige hærsjefen, Francis Agwi, ble tatt til fange og satt i husarrest, ifølge den australske kringkasteren ABC.

Papua Ny-Guinea har vært preget av politisk ustabilitet den siste tiden. Så sent som i forrige uke stormet Michael Somare inn i nasjonalforsamlingen hvor han krevde å bli gjeninnsatt som statsminister.

Utenriksdepartementet i Australia sier i en uttalelse at de håper «situasjonen» i Papua Ny-Guinea løser seg så raskt som mulig. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere