*Nettavisen* Nyheter.

Solfrid (18) fikk livet snudd på hodet

Foto: Privat

Hun var bare på vei hjem fra skolen - sekunder senere lå hun i veibanen.

01.07.14 15:55

17 måneder etter ulykken kjemper hun for å komme tilbake.

Var danser på Studio Nille i Larvik og drømte om å studere medisin - så kolliderte 18-åringen på vei hjem fra skolen, skriver Østlandsposten.

Solfrid så det var mye trafikk på Øya i Larvik da hun kjørte hjemover på motorsykkelen sin. 23 dager senere kom hun til seg selv på Ullevål.

Den 8. oktober 2012 havnet Solfrid Lindhjem Kvinnesland i en trafikkulykke som skulle endre livet hennes totalt. Hun kom kjørende på vei hjem fra skolen på en lett motorsykkel da en bilist ikke overholdt vikeplikten.

- Jeg så det var mye trafikk på Øya, så jeg senket farten. Det sto en bil klar til å kjøre ut fra Lågaveien, men han hadde vikeplikt, så da kjørte jeg videre, forteller Solfrid.

Men bilisten ble ikke stående denne ettermiddagen. Han kjørte. Det endret alt.

- Noe av det vanskeligste etter ulykken er at de tingene jeg var veldig god på, som dans, matte og kjemi, nå er det jeg er svakest på, sier hun til ØP 17 måneder etter ulykken.

Alt endret seg
På skolen drømte hun om å studere medisin. På fritiden danset hun aktivt i Studio Nille. Alt forsvant denne dagen.

Bilisten kjørte og Solfrid klarte ikke å stoppe i tide.

- Jeg kjørte inn i siden på ham, og ble liggende i veibanen. Det sto mange mennesker rundt meg, og jeg husker at en mann spurte om jeg ville ringe noen. Jeg sa «mamma», men kan ikke huske at jeg pratet med henne.

Det er noe av det siste Solfrid husker før hun kommer til seg selv på Ullevål, 23 dager senere.

Ungjenta ble først sendt til Sykehuset i Vestfold, men skadene var så alvorlige at hun ble fraktet i all hast inn til Oslo.

Alvorlig skadet
Venstre arm var knust og halspulsåren revnet, noe som førte til at hun fikk hjerneslag. En stor del av hjerneskallen på høyre side måtte fjernes for å lette på trykket, og da hun våknet kunne hun verken bevege seg eller snakke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

I to uker lå hun i kunstig koma. Hun gjennomgikk flere operasjoner, fem i tallet fram til i dag. Bare den nedre delen av armen tok det åtte timer å få operert. Armen var så ødelagt at underveis i operasjonen vurderte legene å amputere den.

Den 29. november ble hun overført fra Ullevål til Sunnaas, hvor hun har gjennomgått langvarig rehabilitering.

- Jeg måtte lære å gå igjen, og få bevegelse i armer og bein, forteller Solfrid, som fortsatt ikke har full bevegelighet.

Venstre arm fungerer ikke, og venstre bein subber når hun går. Hjerneslaget har ført til at hun har problemer med rom og retning. Solfrid går jevnlig til fysioterapeut for opptrening, og har perioder hvor hun jobber mer intensivt.

Nytt liv
Drømmen om å studere medisin er ikke lagt helt på hyllen. Hun er tilbake på skolebenken, og selv om hun ligger et år bak de andre klarte hun å avlegge alle seks eksamenene på Skagerak International School til jul.

- Jeg hadde bare som mål og fullføre, sier hun med et smil.

Selv om livet endret seg på noen få sekunder den oktoberettermiddagen i 2012 har jenta en urokkelig stå på vilje.

- Alt ble snudd på hodet. Jeg har ikke det livet jeg hadde før, men jeg har bare måttet lære meg å leve med det. De vet ikke om jeg blir helt frisk igjen, men jeg har bestemt meg for å bli best mulig.

Så ikke jenta på motorsykkelen
Sjåføren brukte lang tid før han kjørte ut fra Lågaveien. Han så ikke Solfrid før det smalt.

Den 68 år gamle Larvik-mannen som ble dømt for ulykken hadde først vært involvert i et mindre trafikkuhell i Øyakrysset, og han svingte inn på Lågaveien for å skrive skademelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Da han skulle kjøre ut på Tjøllingveien igjen forklarte vitner at han brukte lang tid. En kvinne som skulle svinge inn mot Lågaveien hadde forsøkt å vinke ham ut, og forklarte at hun tenkte at «hvis han ikke kjører nå, så kjører jeg». Da kjørte han ut i veien.

Retten mente at 68-åringen ikke hadde vist den aktsomheten som behøves for å krysse et motgående kjørefelt, og påpeker at mannen trolig så på kvinnen som vinket ham over, i stedet for den trafikkerte Tjøllingveien.

Preget etter ulykken
I retten forklarte mannen at ulykken har vært en stor belastning for ham.

Han ble dømt for uaktsom kjøring, og må betale en erstatning på 75.000 kroner til Solfrid. Førerkortet blir inndratt i to år og seks måneder. I tillegg ble han idømt betinget fengsel på 30 dager.

Ankefristen utløp i går, men da ØP kontaktet mannens forsvarer ønsket hun ikke å kommentere en eventuell anke.

Prøver å legge ulykken bak seg
Rett før jul ble ulykken behandlet i retten. Solfrid vitnet i saken, og opplevde rettssaken som en tung dag.

- Jeg gråt nok mer enn jeg fikk vitnet.

Sjåføren som forårsaket ulykken tenker hun imidlertid ikke mye på.

- Han er ikke en person jeg har noe forhold til. Jeg prøver å tenke på ulykken så lite som mulig, men selvsagt så preger den meg hver eneste dag, sier hun, og legger til at hun ikke vil anke.

Neste ledd for ungjenta nå er å gjennomgå de siste operasjonene.

- De må operere ut stål som sitter i overarmen, og de skal prøve å bytte om på to muskler i underarmen så jeg kanskje får tilbake grepet i hånden. Jeg har et håp om at de kan gjøre begge deler i en operasjon, men det kan være jeg fortsatt har to operasjoner igjen, forteller ungjenta.

- Det er det jeg husker mest med denne ulykken, smertene i ettertid.

Les flere saker fra Østlandsposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag