RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solgløtt og bøtter med regn


Mens det meldes om sol på Sør- og Østlandet, skal det styrtregne i nord.
Mens det meldes om sol på Sør- og Østlandet, skal det styrtregne i nord. Foto: Stian Lysberg Solum
Mens sola kommer frem i i deler av landet denne helgen, vil det bøtte ned andre steder. - Typisk sommer, sier meteorolog.

Om du ønsker deg sol denne helgen, er det på Sør- og Østlandet du bør oppholde deg. Resten av landet kan vente seg gråvær og regn.

Mens fredagen byr på skyer, enkelte regnbyger og perioder med sol, vil lørdagen bli mer stabil for sør- og østlendingene.

Fint vær på Østlandet

- Lørdag ser det egentlig ganske bra ut. Det blir stort sett opphold, og lange perioder med sol, særlig i sørlige områder på Østlandet. Det blir også temperaturer på i overkant av 20 grader, sier Siri Wiberg Horjen, statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Også søndag skal været bli bra på Østlandet.

- Det blir stort sett oppholdsvær. Det blir litt skyer, men solen kan skinne gjennom, sier Horjen.

Temperaturene går derimot litt ned. Horjen melder om mellom 15 og 20 grader. På Sørlandet kan det også komme litt regn.

Grått og vindfullt

Vestlendingene må belage seg på gråvær resten av fredagen, men lørdag letter det i sør, og sola kan stikke frem.

- Lørdagen blir best. Da blir det perioder med sol, særlig sør på Vestlandet. I nord kan det komme litt lett nedbør, sier statmeteorolog Frode Hassel, men legger til at et nytt nedbørsområde kommer innover landsdelen på søndag. Det bringer også med seg vind, med liten kuling i Hordaland og stiv kuling i Sogn og Fjordane.

Også i Møre og Romsdal og Trøndelag blir det regn og regnbyger både fredag og lørdag, men søndag letter det.

- Da blir det ganske brukbart i Trøndelag. Det blir ikke så værst i Møre og Romsdal heller, men her kan det komme litt regn, sier Hassel.

Nå kommer styrtregnet

Det verste helgeværet kommer i nord. Fredagsværet varierer fra regn og torden i Nordland, til perioder med sol og bygevær i troms og Finnmark. Men lørdag skal det derimot bøtte ned.

- Regnet passerer Troms og flytter seg videre mot Finnmark, så disse fylkene får mange og kraftige regnbyger. Det blir særlig kraftig på Finnmarksvidda. Nordland får også regn, men den kraftigste nedbøren har beveget seg forbi, sier statsmeteorolog Unni Thomsen, ved værvarslingen i Tromsø.

Og søndag eskalerer det.

- Det er indikasjoner på veldig kraftig nedbør sør i Finnmark, men vi er usikre på om det treffer Finnmark eller Russland, forklarer Thomsen.

Regnet fører også med seg lave temperaturer, på mellom 12 og 14 grader. 

- Det er ikke noe å rope hurra for, konstaterer statsmeteorologen.

Ustabilt i begynnelsen av uka

Langtidsvarselet, som tidligere har vist at sola vil bre seg over Sør- og Østlandet til uken, er ikke så raus med solvarmen lenger. I ukens tre første dager kommer et bygesystem inn over landet, og drar med seg regn både i nord og sør.

Men det blir også lange perioder med sol, beroliger statsmeteorolog John Smits.

- Noen områder kommer bedre ut enn andre, men det er vanskelig å si, for værvarslene om sommeren er ustabile og forandrer seg stadig vekk, sier Smiths til Nettavisen.

- Det blir typisk sommer

Fra midten av uka ser det mer stabilt ut i Sør-Norge.

- Torsdag avlegger høytrykket oss en visitt. Det kan bety sol, og det kan bety skyer på kysten. Det er i alle fall mindre sannsynlighet for nedbør. Men høytrykket trekker seg etter hvert langsomt østover, og da gir det plass til ustabil luft vestfra, sier Smits.

For Nord-Norges del ser det ut til at høytrykket kommer lørdag og søndag.

- Så det blir ikke sommervær til uka likevel?

- Jo, det kan vi si. Det er typisk sommer. Det er variabelt vær og varme dager innimellom. Den utypiske norske sommeren er den med 25 grader i ukesvis i strekk, som vi hadde i fjor, sier Smits.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere