RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solgte melk fra klonet ku

Foto: Kerstin Joensson (AP)
Sist oppdatert:
Melk med fra kuer med klonet opphav har funnet veien til britiske butikkhyller - uten at myndighetene eller forbrukerne har vist om det.

En britisk melkebonde har innrømmet å ha solgt melk fra avkommet til en klonet ku. Melka har havnet i butikkene uten myndighetenes viten, og nå har det britiske svaret på Mattilsynet - Food Standards Agency - innledet en gransking av saken, melder Sky News.

Ingen har søkt godkjenning
EU-reglene sier at landbruksprodukter som kjøtt, melk og egg fra klonede dyr må testes og godkjennes før de sendes ut på markedet, men hittil er det ikke gitt noen slik godkjenning. Det er heller ingen som har søkt. Ifølge The International Herald Tribune er det likevel grunn til å tro at kjøtt og melkeprodukter med opphav i klonede dyr har funnet veien ut til europeiske forbrukere. Det er kjent at både britiske og sveitsiske bønder har importert sæd og fostere fra klonede dyr eller deres etterkommere i USA. Ifølge sveitiske myndigheter er det trolig at det samme har skjedd også i andre europeiske land. Spania har forøvrig fått sin første klonede okse som skal brukes i tyrefekting.

En talskvinne for FSA sier de vil granske enhver rapport om at slik uatorisert mat sendes ut på markedet.

- Kan være veien å gå
I deler av landbruksnæringen hilses kloning velkommen som en måte å ale fram sunnere dyr og mer mat.

- Vi må produsere mer mat med færre ressurser og mindre effekt på miljøet, og kloning kan være en av måtene å gjøre det på, sier Arnaud Petit, sjef for den europeiske bondeorganisasjonen Copa-Cogeca, ifølge International Herald Tribune.

Norges Bondelag sier nei
I den norske søsterorganisasjonen, Norges Bondelag, er skepsisen større:

- Jeg tror ikke denne maten nødvendigvis er farlig, men vi er i utgangspunktet skeptiske ut fra etiske synspunkter. Vi mener at vi ikke skal forstyrre for mye av naturens gang, sier leder Nils T. Bjørke i bondelaget til Nettavisen. Han understreker at mat fra klonede dyr ennå ikke er aktuelt i Norge, men utelukker ikke at diskusjonen kan komme også her.

- Den teknologiske utviklingen går fort, men jeg føler at vi foreløpig vet for lite. Og ofte er det slik at negative sider først viser seg etter en stund, sier han.

Avlyste auksjon med klonekalver
For tre år siden ble det uttrykt bekymring da kalver fra klonede dyr ble født på en britisk gård. Moren var en ku skapt i et amerikansk laboratorium. Det ble overskrifter da kalvene Dundee Paradise og Dundee Paratrooper skulle auksjoneres bort, og salget ble stanset. Det er antatt at kalvene likevel ble solgt, skriver Sky News.

Det første pattedyret som ble klonet fra en celle var sauen Dolly. Det skjedde i 1996 i Skottland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere