Osten er en liten del av en rekke lovbrudd som den 18 år gamle mannen nå er dømt for. Oslo tingrett mente at han i utgangspunktet skulle ha blitt dømt til 75 dager i fengsel, men fordi han var mindreårig på handlingstidspunktene, slapp han unna med 75 timer samfunnstraff.

Dette er straff for å ha:

  • Solgt en stjålet Iphone.
  • Kjøpt varer og tjenester for 44.000 kroner på nett med en annen persons bankkort. Kortopplysningene hadde han kopiert under et besøk hos kvinnen som eide kortet.
  • Bestilt mobiltelefoner i denne kvinnens navn og forfalsket dokumenter for å hente ut mobiltelefonene hos Posten.
  • Heleri, ved å stille konti til disposisjon for transaksjoner av ulovlige midler.
  • Besittelse av mindre mengder narkotika.

I tillegg er han dømt for en noen spesiell svindel gjennom handel på Finn.no. Han hadde avtalt å selge en Iphone 11 Pro Max til en person i Kristiansand. En pakke ble sendt i postoppkrav til Kristiansand. Kjøper betalte 10.000 kroner for å hente ut pakken.

Les også: Skulle selge bilen for 190.000 kroner - fikk 50 øre inn på kontoen

Men istedenfor å inneholde en tilnærmet ny telefon, inneholdt pakken en Synnøve Finden ost.

Historie med brutte avtaler

Den domfelte 18-åringen erkjente i det store og hele alle handlingene han var tiltalt for. På den andre siden, har han en rekke ganger før blitt dømt til ungdomsoppfølging, men så langt var det vanskelig å få ham til å følge opp avtalene han hadde inngått.

Les også: - De rødgrønnes kyss, klapp og klem-politikk må vi betale for i dag

«Det har vært flere bruddsamtaler. Det var mange var på banen, men det var umulig å få han til å følge opp» står det i dommen.

For å bli idømt samfunnstraff, må domfelte selv godta dette som en straffereaksjon. 18-åringen, som blir beskrevet som en evnerik gutt med blant annet gode datakunnskaper, forklarte at han ønsket å fullføre videregående skole, og at han var villig til å gjennomføre samfunnstraffen.

Les også: Regjeringen revurderer straff mot ungdom

- Ville ikke i fengsel

Tingretten godkjente dette, og ga ham 75 timer samfunnstraff, til tross for at retten tvilte på om han ville klare å gjennomføre. Tingretten avslutter dommen med:

«Tiltalte har åpenbart tilstrekkelige evner, spørsmålet er om han vil. Han er imidlertid klar på at han ikke vil i fengsel. Han har forstått at ved brudd på vilkårene for samfunnsstraff så er veien til omgjøring til ubetinget fengsel, ikke lang».

Guttens forsvarer, Isabel Borgstrøm Tangen, ønsker ikke å kommentere dommen overfor Nettavisen.