RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solheim drar på befaring til Hvaler

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Miljøvernministeren frykter at oljen fra «Godafoss» vil skade sjøfugl og naturverdier.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) sier han er bekymret over grunnstøtingen i Ytre Hvaler nasjonalpark. Sammen med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) drar han fredag på befaring til ulykkesstedet.

- Dersom oljen treffer land, vil det kunne få store negative konsekvenser for sjøfugl og naturverdier i nasjonalparken. Men oljeberedskapen er på plass og forholdene for opprydding er gode med fint vær og lite sjøgang, sier Erik Solheim ifølge en pressemelding fra Miljøverndepartementet.

Containerskipet «Godafoss» grunnstøtte cirka klokken 20.00 torsdag 17. februar på Kvernskjær i innseilingen til Fredrikstad mellom Asmaløy og Kirkøy utenfor Hvaler. Skipet hadde ifølge Kystverket rundt 800 tonn tungolje om bord. Det er påvist lekkasje i to tanker midtskips, med 250 tonn olje i hver.

Ytre Hvaler nasjonalpark, som fikk sin status i 2009, omfatter cirka 354 kvadratkilometer av kystlandskapet og havbunnen i Hvaler og Fredrikstad kommuner.

Hvalerøyene og sjøområdene er svært viktige for det biologiske mangfoldet, påpeker Miljøverndepartementet. Sammen med den tilgrensende svenske nasjonalparken Kosterhavet nationalpark er det sikret et stort sammenhengende område for å ta vare på et unikt mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann.

Artsrikdommmen er stor på bløtbunnsområder og hardbunnsområder, fra grunne bølgeutsatte områder ved Heia til dyp på over 400 meter mellom Søster og Torbjørnskjær. Det er flere korallrev i området. Det mer enn 1200 meter lange korallrevet som er registrert ved Tisler, skal være et av verdens største innaskjærs korallrev som man kjenner til. Forekomstene av koraller med fauna og andre sjeldne dyrearter gjør området unikt i internasjonal sammenheng.

Nasjonalparken er et av de viktigste områdene for friluftsliv i Oslofjorden. Store arealer er sikret som friluftsområder av Oslofjordens Friluftsråd. Området er attraktivt for båt- og fotturer, soling og bading. Nasjonalparken er også et attraktivt turmål for de mange hytteeierne i Hvaler og Fredrikstad kommuner, heter det i pressemeldingen fra Miljøverndepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere