*Nettavisen* Nyheter.

Solheim mener kommunene må ta klimaansvar

Stavanger (NTB): Miljøvernminister Erik Solheim mener kommunene må ta økonomisk ansvar dersom de bygger ut på steder som er utsatt for ras, flom eller høyere havnivå.

Ferske anslag fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at uværet Dagmar i jula i fjor alene vil koste 774 millioner kroner. Totalt har fjorårets ekstremvær ført til 1,7 milliarder kroner i utbetalinger av naturskadeforsikringer.

- Kommuner som gir blaffen og ikke griper inn mot prosjekter som kan bli farlige på grunn av klimaendringer, må stilles til ansvar økonomisk. Hvilke følger det skal få å ikke velge de sikreste løsningene, blir opp til rettsvesenet. Men jeg støtter dem som vil gjøre kommunene økonomisk ansvarlige, for slik vil vi også få større ansvarlighet, seier Solheim.

Det fuktige klimaet har også ført til økte forsikringsutbetalinger for vannskader. Fram til oktober i fjor var disse utbetalingene kommet opp i 1,8 milliarder kroner.

I dag er det forbrukeren som tar regningen, enten gjennom forsikringspremien eller kommunale avgifter.

Regjeringen legger senere i år fram en plan om hvordan Norge skal møte og tilpasse seg klimaendringene. Her får kommunene en viktig rolle. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.