I mars stod Miljøpartiet de grønne (MDG) på sitt landsmøte fast ved at olje- og gassutvinningen i Norge må avvikles innen 2035. Denne uken sa partiet at det er uaktuelt å stille seg bak en regjering som ikke er for en absolutt letestans.

I 2019 annonserte tidligere miljøvernminister og partileder for SV, Erik Solheim at han byttet parti og meldte seg inn i MDG. Han har tidligere fungert som strategisk rådgiver for MDG, men det var i 2015 og før han selv meldte seg inn i partiet.

Men hva gjelder oljestans er ikke den tidligere miljøvernministeren enig med sine felles partimedlemmer.

– Mulighetene i den grønne økonomien

I et intervju med Dagens Næringsliv sier Solheim at det er andre tiltak enn en sluttdato for oljeindustrien i Norge som er mer effektive. Sette i verk en storstilt satsing på å gjøre Norge fornybart ved å bli verdensledende på hydrogen, havvind, batterier og det som måtte være av grønn teknologi.

– Mye viktigere enn å diskutere datoer er å endre tankegangen fra tap-vinn til vinn-vinn. De to mektigste personene i verden, Joe Biden og Xi Jinping, snakker ikke så ofte om farene ved klimaendring og nesten aldri om vanskelighetene ved å omstille økonomien. De er opptatt av alle mulighetene i den grønne økonomien, sier Solheim til avisen.

Les også: FNs klimarapport: - Mest bekymret for venstresidens reaksjoner

Ulikt politisk syn på saken

FNs ukesferske klimarapport har ført til mye debatt om fremtiden for olje- og gassnæringen i Norge. Avstanden mellom standpunktene til de ulike partiene er stor. MDG, Sv og Rødt mener rapporten gjør det klart at Norge må gjøre hva vi kan for å kutte utslippene tilknyttet norsk olje- og gassutvinning.

– Det er opplagt at vi må stoppe å lete etter mer olje, og jeg utfordrer alle partiene til å legge fram konkrete planer for hvordan vi kan nå klimamålene, uttalte eksempelvis partileder i SV, Audun Lysbakken.

Frp på sin side sa at rapporten understreker viktigheten og behovet for å få ned kullforbruket i Asia.

– Rapporten viser at dette er et globalt problem som må løses globalt. Det Europa og Norge gjør er positivt og bra, men vi er ikke i nærheten av å oppnå resultater hvis vi ikke klarer å involvere Asia og spesielt Kina i å redusere utslippene. Vi er nødt til å få kull på dagsorden, sa energi- og miljøpolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland til Nettavisen.

– Markedet tar hånd om en sluttdato

Solheim tror at det for samtlige partier vil bli unngåelig å ikke ha klimasaken som en stor del av det politiske arbeidet, noe han tror vil skje allerede til høsten skulle det bli flertall på venstresiden.

– FNs klimarapport vil tvinge klimapolitikken til å bli det sentrale spørsmålet for en rødgrønn regjering. Mitt veldig klare råd til de rødgrønne er å bli enige om hva de sammen kan gjennomføre istedenfor å krangle om det som uansett tvinger seg frem: Markedet vil ta hånd om en sluttdato for oljen hvis vi omstiller raskt, sier han til DN.