RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solheim vil legge om rovdyrerstatning

Oslo (NTB): Erstatningorningen for rovdyrplager kan bli lagt om. Miljøvernminister Erik Solheim vil gi forhåndsutbetalinger til bønder i rovdyrområder. Dagens ordning er basert på dokumenterte tap.

- Det er en modell som gir mindre byråkrati og stimulerer til å dempe konflikten mellom beitedyr og rovdyr, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til Nationen.

Den svenske modellen for erstatning ved rovdyrplager som Solheim nå vil ta i bruk, baseres på tilskudd ut fra historiske tap og rovdyr i området. De som er i områdene får en sum penger som de kan bruke som de vil. Denne ordningen var et ønske fra flertallet i Stortinget da rovdyrforliket ble vedtatt i 2004, men den forsvant da Soria-Moria-erklæringen ble snekret sammen.

- Om pengene brukes til gjeting, gjerding eller rett og slett å ta tap er opp til den enkelte. Men det er jo et faktum at alle bønder og reineiere vil levere mest mulig til salg som de kan få inntekter fra, sier miljøvernministeren.

Verken Senterpartiet eller Bondelaget er tilhengere av ordningen.

- Jeg har fått innspill fra mange husdyreiere, senest i Finnmark på mandag, som mener dette er en god idé, sier Erik Solheim. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere