RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solhjell: - Krigen i Afghanistan har vært mislykket

Oslo (NTB): Utenriksministeren og forsvarsministeren er fornøyd med Norges innsats i Afghanistan, men SV-nestleder og statsråd Bård Vegar Solhjell kaller krigen en alvorlig feil.

- La oss være ærlige. Angrepet på Afghanistan var en alvorlig feil, sier Solhjell til Aftenposten i forbindelse med at han i sin bok «Solidaritet på ny» skriver at «vi tapte krigen».

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har på sin side gjort det klart at han mener Norges innsats i Afghanistan har vært «en suksess». Samtidig kaller forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) krigen «vellykket».

- Krigen startet som et ledd i kampen mot terror, men endte i et statsbyggingsprosjekt. Vi etterlater oss et land der konfliktnivået er høyere enn på flere år, og der afghanske sikkerhetsstyrker står i en skjerpet kamp med Taliban og lokale krigsherrer, sier miljøvernministeren som også er statsminister Jens Stoltenbergs stedfortreder i regjeringen.

Han peker samtidig på at mye er blitt bedre i Afghanistan, blant annet går flere på skole, kvinner får gå på skole og helsesituasjonen, politi og rettsvesen er blitt bedre.

- Men det var ikke derfor vi gikk til krig, sier Solhjell og minner om at vedtaket om å gå i krig ble fattet «i alle hemmelighet» i den utvidede (og lukkede) utenrikskomiteen. SV fikk med Frps støtte likevel presset fram en debatt i Stortinget. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere