Solhjell blir vikar for Giske

SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell (t.v.), og rådgiver Ketil Raknes

SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell (t.v.), og rådgiver Ketil Raknes Foto: Erlend Aas / Scanpix .

Ekstraordinært statsråd på Slottet i dag.

09.10.12 10:18

Det var tirsdag formiddag ekstraordinært statsråd på Slottet.

- Det dreier seg om utnevnelse av settestatsråd for Trond Giske i Entra-saken, sier kommunikasjonsrådgiver Tor Borgersen ved Statsministerens kontor til Nettavisen.

Det ekstraordinære møtet startet klokken 9.45, ifølge Borgersen.

- Kongen har i statsråd i dag oppnevnt statsråd Bård Vegar Solhjell som settestatsråd for statsråd Trond Giske. Oppnevnelsen gjelder ved behandlingen av saker vedrørende Entra Eiendom AS, hvor statsråd Giske på grunn av sin relasjon til Rune Olsø anses inhabil eller ønsker å fratre fordi det foreligger omstendigheter som medfører at han er nær grensen for inhabilitet, skriver Statsministerens kontor i en pressemelding klokken 10.

Det var NTB som først meldte at det blir ekstraordinært statsråd tirsdag klokken 10.45. Møtet startet altså en time tidligere.

Konklusjon fredag om «inhabilitet»
I april ba statsråd Trond Giske lovavdelingen i justisdepartementet om å vurdere hans habilitet i håndteringen av eierskapet i det statlige selskapet Entra.

Dette var i forbindelse med at daværende Ap-topp Rune Olsø ble konstituert som konsernsjef.

Lovavdelingen konkluderte med at Giske ikke er inhabil i håndteringen av Entra på generelt grunnlag, men vil være inhabil i saker hvis avgjørelsen innebærer «særlig fordel, tap eller ulempe» for Olsø.

Giskes inhabilitet i slike spørsmål ble meddelt styret i Entra.

- Ansettelse av konsernsjef vil normalt ikke skape behov for beslutninger i departementet, siden dette er en sak som styret etter aksjeloven har det fulle ansvaret for. Dette inkluderer fastsettelse av lønns- og arbeidsvilkår, sa Giske 5. oktober.

- I kjølvannet av ansettelse av ny konsernsjef i Entra har det likevel oppstått spørsmål som departementet som eier må kommentere og håndtere, hvor jeg er inhabil. Jeg har derfor bedt om at det blir oppnevnt en settestatsråd for meg i disse sakene, sa Giske.

Nettavisen har vært i kontakt med Nærings- og handelsdepartementet, men de henviser til Statsministerens kontor når det gjelder spørsmål om statsråd.

Les Gunnar Stavrums Nettavisen-kommentar: Myten om habile politikere

Mest lest på Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag