RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erik Aasheim/MD (NTB scanpix)

Solhjell fikk ingen løfter om Moland og French

Sist oppdatert:
Tok opp situasjonen for de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i møter med regjeringstopper i Kongo mandag.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) fikk ingen løfter da han tok opp situasjonen for de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i møter med regjeringstopper i Kongo mandag.

– Jeg opplever at de er imøtekommende. Men det er veldig langt fra det, til at det skjer en reell utvikling i saken. Jeg har ikke fått med meg noen løfter, sier Solhjell til NTB etter samtaler mandag med visestatsministeren, finansministeren og miljøvernministeren i Kongo.

Solhjell er i landet for å diskutere et tettere samarbeid mellom de to landene for å redde regnskogen. Samtidig benytter han altså anledningen til å ta opp skjebnen til de to nordmennene som sitter fengslet med dødsdommer hengende over seg.

Kjennskap
– Jeg formidlet vår bekymring for at de sitter i fengsel med dødsdom, og våre bekymringer for deres helsetilstand. De var forberedt på at temaet ville komme opp, og viste godt kjennskap til saken, sier Solhjell på telefon til NTB.

Om koblingen mellom flere regnskogmillioner fra Norge og Moland/French-saken, sier Solhjell at kongoleserne ser at det er to forskjellige saker.

– Regnskogpenger skal ikke brukes til å kjøpe noen fri, presiserte Solhjell på Twitter mandag kveld.

Korrupsjon
Norge har siden 2009 bevilget 213 millioner kroner til en rekke forskjellige tiltak for vern av regnskog i Kongo. 70 av dem er allerede utbetalt.

– Mitt klareste budskap i alle samtaler om regnskogsamarbeid er at Norge har nulltoleranse for korrupsjon. Det blir ikke utbetalt en krone før vi er sikre på at pengene går til vern av regnskogen. Dette vet selvfølgelig kongoleserne, og som verdens nest største regnskogland er også de opptatt av å verne regnskogen. Men landet har et stort problem med korrupsjon og styresett, sier Solhjell til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere