Solhjell foreslår nasjonalpark i Oslo

Oslo (NTB): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) foreslår å etablere nasjonalpark i Østmarka i Oslo. Han mener det vil være positivt blant annet for ulveparet som har slått seg ned i området.

Solhjell sendte før jul brev til de fem berørte kommunene - Oslo, Rælingen, Ski, Enebakk og Lørenskog - og ba dem vurdere forslaget, samt å avklare om de ønsker å gå videre med en verneprosess. Foreløpig har bare Rælingen svart, og kommunen er positiv, skriver Dagbladet.

- Østmarka er et verdifullt naturområde og et stort utfartsområde. Det er viktig at nasjonalparker ikke bare er noe som ligger langt unna, men også finnes der det bor mange. Det å gjøre Østmarka til nasjonalpark vil bidra til Oslo som miljøhovedstad, og man vil kunne dra nytte av det i et folkehelseperspektiv, sier Solhjell.

Deler av Østmarka er allerede naturreservat. Hvis Østmarka gjøres om til nasjonalpark, vil det bety at et større område får sterkere vern. Fortsatt vil det være lov å plukke sopp, fiske og gå på ski, men det blir forbudt å bygge kraftlinjer, veier og hus.

Det vil dessuten være godt nytt for ulveparet som har slått seg ned i Østmarka hvis området blir nasjonalpark, mener Solhjell.

- Det er spennende og flott at vi har et ulvepar i Østmarka, og Oslo er innenfor ulvesonen. Rovdyrforliket er ett av de politikkområdene vi har fått et forlik om mellom alle de sju partiene på Stortinget, sier miljøvernministeren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.