Solhjell: Obamas klimatale kan være et vendepunkt

Oslo (NTB): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) tror Barack Obama vil kunne gå inn i historien som presidenten som for alvor endret klimadebatten i USA.

- Med tirsdagens klimatale viser han at USA tar viktige skritt i riktig retning. Klimagassutslippene har allerede gått ned i USA, og Obama vil gjøre sitt for at dette blir en varig utvikling, sier Solhjell til NTB.

Han mener klimatalen som den amerikanske presidenten holdt ved Georgetown University i Washington tirsdag kan vise seg å være et vendepunkt.

- Han appellerer til amerikanske velgere og viser til at det er fornuftig med klimatiltak av hensyn til egen helse, økonomi, arbeidsplasser og trusselen fra ekstremvær som orkanen Sandy. Samtidig slår han fast at han vil gjennomføre så mye han kan selv, uten å gå veien om klimafornekterne i Kongressen, sier Solhjell.

SV-statsråden merker seg spesielt at amerikanske kullkraftverk vil få tøffere betingelser, og at ambisjonene for fornybarsatsingen skal dobles fram mot 2020. Striden om den omstridte rørledningen Keystone som skal frakte råolje fra Canada gjennom USA til Mexicogolfen, er ikke avgjort, mener han.

- Han kunne ikke unngå å snakke om Keystone, men hans formuleringer er vage og nøye vektet politisk. Dette er en meget krevende sak for presidenten, sier Solhjell. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.