RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solhjell og Holmås: - Lysbakken er svekket

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)
Sist oppdatert:
Begge de to tidligere utfordrerne til ledervervet i SV, Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell, mener Audun Lysbakken er svekket som lederkandidat etter at han måtte gå av som statsråd.

- Det er forståelig at folk nå argumenterer mot at Lysbakken bør bli ny leder. Jeg oppfordrer folk til å diskutere saken. Men de som gjør det, må også love meg at de vurderer problemet ved det andre alternativet; å velge en annen, sier Solhjell til VG.

Han advarer SV-ere mot å bagatellisere alvoret i saken som felte Lysbakken.

- Til dem som sier han kunne ha fortsatt som statsråd, sier jeg nei, han kunne ikke det. For det var alvorlige ting som kom fram. Ingen må late som om saken styrker han, sier Solhjell.

Heikki Holmås er enig med Solhjell om at Lysbakken står svekket tilbake etter at Lysbakken mandag trakk seg som barne-, likestillings- og inkluderingsminister.

- Alle skjønner at etter at han trakk seg som statsråd, er situasjonen nå en annen, sier Holmås.

Krever utfordrere

Mer enn halvparten av de tillitsvalgte som har svart på en rundspørring om ledervalget i SV, mener landsmøtet bør få velge mellom flere lederkandidater enn bare Audun Lysbakken.

I rundspørringen som Dagbladet har gjort, har 506 tillitsvalgte besvart avisens spørsmål. 51,6 prosent etterlyser flere kandidater, mens 32,9 prosent mener det holder med Audun Lysbakkens kandidatur.

Drøyt halvparten mener SVs partileder bør sitte i regjering, mens en av fire mener det er greit med en leder som styrer partiet fra Stortinget.

Hver fjerde av de tillitsvalgte som ga sitt svar, mener Lysbakken bør trekke seg som lederkandidat. Bare en av ti mener han burde ha blitt sittende som barne-, likestillings- og inkluderingsminister.

53,7 prosent ønsker Lysbakken som sin nye partileder. Heikki Holmås får 19,6 prosents oppslutning mens Bård Vegar Solhjell støttes av 9,3 prosent. Begge de to tidligere lederkandidatene sier det er uaktuelt å hoppe inn i kampen om ledervervet igjen.

Partiet er tydelig splittet i synet på avsløringene om regelbrudd og uryddige forhold i departementet, noe som førte til at Lysbakken valgte å gå. 42,1 prosent mener SV og Lysbakken kommer styrket ut mens 42,5 prosent avviser dette. Resten er usikre.

- Lysbakken er tilbake i høst

Flere sentrale SV-ere mener Audun Lysbakken allerede til høsten kan komme til å gjøre comeback som statsråd.

- Audun kan komme tilbake som statsråd til høsten, fastslår SVs Karin Andersen overfor Aftenposten. Hun sier det er avgjørende at kontrollsaken er avsluttet i Stortinget og at Lysbakken «får dreisen på rollen som partileder».

En sentral kilde i Arbeiderpartiet sier imidlertid at Lysbakken tidligst kan komme tilbake i regjeringskontorene etter valget i 2013. SV-toppene vil ikke legge den endelige statsrådskabalen før etter landsmøtet i helgen.

Etter at Lysbakken i helgen etter all sannsynlighet blir valgt til partiets neste leder, er SVs øverste tillitsvalgte mest opptatt av at partilederen får permanent plass i regjeringens underutvalg, skriver avisen. Det er i underutvalget de vanskeligste politiske sakene blir avklart.

Ifølge avisen har partiet allerede fått signaler fra Statsministerens kontor om at formelle hindringer, som i dag begrenser stortingsrepresentanters tilgang til regjeringsdokumenter, blir ryddet av veien.

Frp og SV mest fram

Fremskrittspartiet går fram 3,1 prosentpoeng på NRKs partibarometer for mars. Også SV har pen framgang og ser ikke ut til å være påvirket av den siste ukas bråk rundt Audun Lysbakken.

Siv Jensens parti ender opp med en oppslutning på 17,3 prosent på NRK-målingen. Den påtroppende SV-lederen Audun Lysbakken kan på sin side nyte et oppsving på 1,4 prosentpoeng til 5,6 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet faller 1 prosentpoeng til 34,1 og Høyre går tilbake 1,1 til 26,2.

For de andre partiene er endringene som følger: Kristelig Folkeparti 6,0 (0,6), Senterpartiet 4,0 (-0,7), Venstre 3,3 (-3,2), Rødt 1,5 (0,5), Andre 2 (0,5).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere