Solhjell trekker seg som lederkandidat

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell opplyser at han trekker seg som kandidat til å bli partiets nye leder.

24.09.11 16:36

- Jeg trekker meg fordi jeg ikke har den nødvendige støtten som skal til, sa Solhjell under partiets landsstyremøte lørdag, melder Aftenposten.no.

Det var under valgnatten at Kristin Halvorsen (SV) kunngjorde at hun går av som partileder etter 15 år til neste vår.

Solhjell, Audun Lysbakken og Heikki Holmås kunngjorde at de ønsket å stille som kandidater til å overta etter Halvorsen.

Tok beslutningen fredag
Solhjell ønsket de to andre kandidatene lykke til etter å ha kunngjort sin beslutning, som ble tatt fredag.

- Jeg har ikke den støtten som er nødvendig, så da er det mest ryddig for meg å trekke mitt kandidatur, både for familien og SV, sier Solhjell til Nettavisen.

Han ønsker imidlertid ikke å avsløre om han støtter Lysbakken eller Holmås.

- Det skal jeg komme ut og si ved et senere tidspunkt, men foreløpig må vi avgjøre denne prosessen, om vi trenger en uravstemning eller ikke, sier han.

- Tror du det vil dukke opp flere partilederkandidater nå som du har trukket ditt kandidatur, for eksempel Inga Marte Thorkildsen?

- Hvem vet. Skulle jeg tippe så tror jeg ikke det kommer inn andre seriøse kandidater nå, sier Solhjell.

«Moderne»
- Hvordan skal SV klare å fornye seg?

- Vi må være et moderne rødgrønt parti som tar miljøutfordringene på alvor.

Han ønsker ikke å spekulere på om partiet vil dreie mer til venstre eller høyre i tiden som kommer, men understreker at SV kan være stolte av de verdiene partiet har.

- Vi har hatt veldig mange velgere med høyere utdanning fra skole og universiteter, og de må vi vinne tilbake ved å ha fokus på mer kunnskap og utdanning, sier Solhjell.

«I'll be back»
Solhjell sa fra talerstolen at han ville komme sterkt tilbake, og siterte skuespiller Arnold Schwarzenegger: «I'll be back».

Etter planen fortsetter Solhjell som nestleder i partiet til 2013.

Ifølge kilder i SV, har det lenge vært Lysbakken som har hatt mest støtte i partiet til å overta lederrollen. Solhjell har tilhørt høyresiden av partiet, og har vært en sterk støttespiller av Halvorsen. Lysbakken tilhører som kjent venstresiden i partiet.

Les også: Se hva Lysbakken har sagt

- Overrasket
Valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, er overrasket over at Solhjell trekker seg så tidlig i prosessen.

- Men det har vel kommet tydelig fram at han ikke har tilstrekkelig støtte, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Han sier at en eventuell uravstemning er mye lettere å gjennomføre med to kontra tre kandidater, men vil ikke utelukke at flere kandidater kan bli aktuelle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.