RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solid vekst i Norge

Sist oppdatert:
Ferske tall for bruttonasjonalproduktet i andre kvartal bekrefter at det for alvor er vekst i den norske økonomien nå
Foreløpige tall viser en sesongjustert økning i BNP for Fastlands-Norge på 0,8 prosent fra første til andre kvartal i år, melder SSB.

Ifølge Nordeas morgenrapport var konsensus i markedet en vekst på 0,7 prosent.

Veksten for første kvartal er samtidig oppjustert fra 0,5 til 0,9 prosent.

Nivået i andre kvartal ligger dermed 3,6 prosent over nivået i andre kvartal i fjor.

Bruttonasjonalprodukt for økonomien som helhet, der oljevirksomheten og utenriks sjøfart er inkludert, økte etter sesongjustering med 1,2 prosent fra første til andre kvartal, den samme veksten som fra fjerde til første kvartal. Her er veksten i forhold til andre kvartal i fjor 4,1 prosent.

- Etter at utviklingen i norsk økonomi fikk et omslag i andre kvartal i fjor, har veksten ifølge foreløpige tall ligget over anslått trendvekst, skriver SSB.

Dette betyr i klartekst at norsk økonomi nå går for full maskin, etter et par år med slapp utvikling.

- Veksten i fastlandsøkonomien skyldes i all hovedsak økt aktivitet i varehandel, bygg og anlegg og enkelte andre tjenestenæringer, heter det.

I industrien har nivået på det sesongjusterte bruttoproduktet vært tilnærmet uendret de fire siste kvartalene.

- Samlet forbruk i husholdningene vokste svakt fra første til andre kvartal i år. Den sterke veksten i husholdningenes forbruk, som vi har sett siden slutten av 2002 og fram til første kvartal 2004, kan se ut til å ha stoppet opp. Utviklingen kan i noen grad forklares av vårens transportarbeiderstreik og innføringen av maksimalpris i barnehagene, heter det.

Varekonsumet vokste med bare 0,4 prosent i andre kvartal, mot en gjennomsnittlig volumvekst på 1,2 prosent i de tre foregående kvartalene. Det som bidro til denne svake utviklingen var først og fremst en nedgang i konsumet av matvarer.

- Foreløpige tall tyder på høyere investeringsaktivitet i Fastlands-Norge. Det kvartalsvise nasjonalregnskapet viser en oppgang på 3,9 prosent i andre kvartal i år, mot et tilnærmet uendret nivå fra fjerde til første kvartal. Utviklingen bryter med en fallende tendens de siste tre årene, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere