Gå til sidens hovedinnhold

Solsenger har ulovlig høy stråling

Fire av fem solarier har sterkere UV-stråling enn det som er tillatt, viser ny rapport. – Brukere kan bli alvorlig forbrent.

Strålevernet har kontrollert 410 norske solarier og sjekket styrken på UV-strålingen. I 77 prosent av tilfellene var nivået sterkere enn det regelverket tillater. Mange av solsengene var dobbelt så sterke som tillat, og i de verste tilfellene var noen 75 prosent sterkere enn lovlig.

Fire ganger sterkere enn norsk sol
Tommy Nakken Aalerud, overingeniør i seksjon for ikke-ioniserende stråling, kan fortelle at til og med godkjente solsenger har dobbelt så høy styrke som norsk sol om sommeren.

– Dobbelt styrke av dette igjen, øker forbrenningsrisikoen kraftig. I det verste tilfellet var forskjellen på de svakeste og sterkeste solsengene fem ganger sterkere.

Blemmete forbrenning
Han påpeker hvilken risiko solstudioene utsetter sine brukere for ved ikke å følge reglementet for tillat strålestyrke.

– Hvis en kunde er vant med det svakeste, og legger seg i en seng som er fem ganger så sterkt, vil han jo bli alvorlig forbrent, sier han.

I samme solstudio kunne to solarier med identisk utseende, ha faktorforskjell på tre.

– Da kan man både få første- og annengradsforbrenning med blemmer på huden. Da må man rett til lege etter noen timer. Dette øker også risikoen for å få hudkreft, forteller Aalerud.

Stengt på flekken
Hele 20 solstudioer hadde så høy stråling at de ble stengt på stedet.

– Da må eier rette opp feilene før det kan åpnes. I de tilfellene hvor vi stengte på stedet, så var strålingen fra solsengene dobbelt så strekt som tillat, eller enda mer.

Men det er ikke bare solariene med over dobbelt så høy styrke som tillatt som ble tatt i nakkeskinnet.

– Også de som bare hadde litt for sterk styrke må rettes opp i.

Usikkert hvilke kjeder
Aalerud ønsker ikke å henge ut noen spesielle kjeder, og vil derfor ikke kommentere hvilke solstudioer som ble tatt med for høy stråling.

– Men det var både kjeder og lokale enkeltforetak, forteller han.

Innfører 18-årsgrense
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen innfører 18-årsgrense for å benytte solarium, fra og med 1. juli 2012. Grunnen til dette er at flere og flere unge overdriver bruken av solarium, og helseministeren sier dette kan øke omfanget av hudkreft.

– Studier viser at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent når solariebruken starter før fylte 30 år. Nå bruken av solarier blant unge går opp, er vi nødt til å reagere. Målet er at vi på sikt skal få til en holdnings- og atferdsendring i befolkningen, sier helse- og omsorgsministeren på regjeringens nettside.

I 2014 stilles det også krav til at alle norske solstudioer skal være betjente.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente

Kommentarer til denne saken