*Nettavisen* Nyheter.

Solskinn gjør oss ikke så lykkelige som mange tror

- Det er jo nesten unntakstilstander i Tromsø nå. Alle er ute. Folk kryper ut av hiet på en måte, sier kjæresteparet Oline Alfredsen og Lars Christian Langø, som nyter sommersol og varme i Telegrafbukta i Tromsø. Foto: Torgrim Rath Olsen (Nordlys)

Ferske studier bekrefter at sommersolen gir lykkefølelse. Men kanskje ikke så mye som man tror.

I badebukta i Tromsø sprudler spreke damer, kjærestepar og soltilbedere i sol og 25 grader. Sommeren kom som eksplosjon nordpå denne uken.

- Det er jo nesten unntakstilstander i Tromsø nå. Alle er ute. Folk er blide og man blir jo mye mer glad. Noen drar tidlig hjem fra jobb for å nyte dagen. For min del ødelegger det nesten litt av eksamenstiden fordi man har mer lyst til å være ute i godværet, sier student Oline Alfredsen med et smil til Nordlys.

Hun og kjæresten Lars Christian Langø nyter den første ordentlige sommervarmen i Telegrafbukta, noen svale vindpust fra Tromsø sentrum.

Men denne koblingen mellom godvær og lykke; er den reell? Kan den måles?

Solskinn og lykke

- Vær og lykke er et interessant tema, fordi nesten alle tror de blir så mye lykkeligere når solen skinner. Men nesten ingen studier som kobler humøret vårt opp mot sol og temperatur har funnet noen sammenhenger, forteller Joar Vittersø, professor i psykologi ved universitetet i Tromsø til Nordlys.

Folk i solfylte California i USA er for eksempel ikke mer lykkelige enn folk som bor i de mer regnfylte og vinterkalde statene Michigan og Ohio. Men ifølge Vittersø finnes det to ferske studier som viser at solskinn påvirker oss positivt, som de fleste av oss jo tror.

- En britisk forsker klarte ved hjelp av smarttelefoner å samle inn over en million SMS'er fra folk, som rapporterte hvor lykkelige de var akkurat der og da. Selv om svarene var anonyme, kunne forskeren spore opp hvor svaret kom fra og deretter sjekke med værdata for dette området.

Det viste seg at folk var mer lykkelige når solen skinte, enn der det var overskyet eller regn.

- Men effekten var veldig liten, sier professor Vittersø.

I en annen studie, som analyserte flere millioner twittertekster, viste det seg at folk brukte litt flere positive ord i meldingene sine når solen skinte, og litt flere negative ord når det regnet, skriver Nordlys.

Solskinn betyr altså litt, men andre ting betyr mer for vår lykkefølelse, mener Vittersø.

Glede over naturen

- For humøret sin del er det over ti ganger mer viktig å være ute ved kysten eller oppe i fjellene, enn at solen skinner. Vi som bor i Nord-Norge har derfor mye mer å glede oss over på grunn av den fantastiske naturen, enn på grunn av solskinnet, mener han.

- Men folk nordpå, ikke minst de Nordlys møtte i Telegrafbukta, uttrykker lykke og glede over godværet. Det faktum at vi nordpå ikke akkurat vasser i sommervarme, øker kanskje den selvfølte godværs-lykken på slike dager?

- Det er ikke så rart at folk i Bukta sier at finværet gjør dem glade. Å kose seg på stranden er jo en fin måte å maksimere tilfredshet på. Likevel er de fleste av oss ikke i Bukta i finværet, men på jobb eller driver med daglig rutine, og da betyr ikke solskinnet så veldig mye. Men det betyr som sagt litt.

Psykologiprofessor Vittersø viser også til noe som kalles «fokuseringsillusjonen».

- Det betyr at når vi først fokuserer på et bestemt tema, som finværet, god mat eller noe vi nettopp har kjøpt, så vil dette dominere oppmerksomheten vår så mye at vi ikke helt klarer å gi «objektive» vurderinger av hvor mye det egentlig betyr for lykkefølelsen vår, sier han.

En belastning

For noen kan godvær, sommer og sol, i noen tilfeller være en belastning. En mare.

- Folk som fra før er deprimerte, kan føle enda mer press på å skulle være lykkelig. Alle andre er jo det, så er man det ikke selv. Man tenker at alle andre er så fornøyde med været og koser seg, det er bare jeg som ikke gjør det, sier Jan Rosenvinge, professor i psykologi.

- Folk som går rundt og kanskje føler seg misfornøyde med kroppen sin, kan grue seg til å gå på stranden. Da føler de press på å eksponere seg, vise fram kroppen. Nå kommer den tiden igjen, kan de tenke.

Kryper ut av hiet

Men for de aller flest er sommervarmen, lyset og solen en salve for sjelen. Stemningen i badebukta i Tromsø er i alle fall ikke til å ta feil av. Folk nordpå kaster vårvinterklærne og løper ut i solen som våryre kalver.

- Folk kryper ut av hiet på en måte. Det er færre fine sommerdager her oppe, men de få vi har er jo ekstra fine, sier kjæresteparet Oline Alfredsen og Lars Christian Langø, som studerer i Tromsø. Hun er fra Moss, han fra Kristiansund.

Et sommerpust unna står et gjeng med treningskledte, spreke damer.

- Hva godværet gjør med oss? Det ser du jo. Vi blir jo glade, Sprudlende. Får mer energi, sier Monica Hansen, Bente Johansen og Ann Kristin Solgård. I over 20 grader står de klare til dagens treningsdyst med 24FitCamp.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag